Prietenie între popoare

Astăzi, un avion al operatorului aerian Germanwings, divizia low-cost a Lufthansa, ce zbura din Spania spre Germania, s-a prăbușit în Alpii Francezi. Catastrofa aeriană, totuși, a prezentat și o particularitate care m-a impresionat: la câteva ore după accidentul aviatic, regele Spaniei a ținut o conferință de presă alături de președintele francez, din Paris, de la biroul lui Hollande.

Nu în fiecare zi vezi așa un frumos și omenesc gest de prietenie între popoare, în care liderii a două țări pun pe primul plan oamenii, nu protocoalele diplomatice sau alte chestiuni.

Trebuie reținut că regele Spaniei a venit în Franța ca șef de stat, cu tot ce implică asta, și a ținut conferința de presă tot ca șef de stat, cu tot ce implică asta, chiar dacă acesta era într-o vizită oficială care, în urma incidentului, a fost anulată.

Dar să nu ne împiedicăm de aceste detalii, ci să vedem gestul de frumoasă prietenie între popoare, de normalitate umană, în care un popor are o mică dramă, iar un alt popor înțelege să-l ajute cu tot ce-i nevoie, lăsând la o parte nu doar granițele, ci și alte construcții arbitrare.

Să ne gândim la acest exemplu de bună colaborare între popoare, când ne gândim la vecinii noștri, și să nu n credem noi mai speciali, cu relațiile noastre dificile cu vecinii. Cum s-au omorât spaniolii, francezii și nemții între ei, puține popoare s-au mai caftit așa.

În fine, în Franța și Spania, omul e pe primul loc, ceea ce duce la prietenie între popoare. Să le urmăm exemplul, zic.

2 Comentarii

 1. Malin 12 aprilie 2015 la 12:59 - Raspunde

  Nu s-au caftit si omorat intre ei nici de buna voie si nici in baza vreunor motive concrete ci datorita unor conducatori avari pe care din pacate tot oamenii de rand i-au pus si i-au tolerat acolo si care mai apoi i-au instigat unii impotriva altora ca sa-si urmeze interesele meschine. Asa se intampla si s-a intamplat si la noi de altfel.
  Nu vreau sa vorbesc despre francezi sau nemti fiindca nu cunosc destule detalii ca sa-mi permit, insa in ceea ce priveste spaniolii si pe actualul rege al Spaniei pot spune ca atunci cand vine vorba de solidaritate sociala, cand vine vorba de servicii medicale sau pur si simplu de adevarate drame nu se mai vorbeste de granite, etnie sau orientare religioasa ci de oameni.
  In Spania fie ca esti african, est-european, britanic, spaniol sau orice altceva atunci cand intri intr-un spital esti ajutat, atunci cand n-ai ce mancat cineva o sa-ti ofere, iar familia regala care este in momentul de fata cea mai austera din Europa cel putin se implica activ in campanii umanitare si sociale atat pe teritoriul Spaniei cat si in afara ei. Ba mai mult familia regala si-a redus treptat bugetul an de an si incepand cu 2015 a publicat pe site-ul institutiei fiecare cheltuiala in mod transparent intocmai pentru a-si arata solidaritatea fata de popor in perioada crizei financiare.

  • Robin Molnar 20 aprilie 2015 la 19:50 - Raspunde

   Spania este… Spania. Și când te gândești că, atunci când au intrat în UE, erau la fel de prăpădiți ca noi…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.