Republica Populară Sinuiju

Astăzi sunt nebun. Coreea de Nord va fi cucerită de China, cred că-n acest deceniu. Și cred că, de fapt, va fi “eliberată” de Armata Populară Chineză, ca să-i scape pe ăia de regimul dictatorial criminal de la Phenian.

Asta-n versiunea oficială. În versiunea neoficială, Coreea de Nord are resurse naturale, în vreme ce China nu prea mai are și, dacă-i real raportul pe care l-am citit acum câteva zile, cu Rusia care a înstrăinat niște pământ către China, vreme de 70 de ani, înseamnă că intrăm într-o fază periculoasă pentru Asia.

Sigur, raportul pe care l-am citit eu, spre care nu vreau să dau link, pentru că nu-l mai am, iar sursa era dubioasă, se prea poate să fi fost fals.

Ce nu este fals, este că regimul de la Phenian nu mai are prieteni, iar cele două țări mari cu care se învecinează au nevoie de resurse. Presupunând că s-ar încumeta China să-i cucerească pe nord coreeni, pentru suma potrivită, Rusia nu se va băga (mai ales că are nevoie de bani ca de aer!), iar Coreea de Sud este cam neclar cât va putea face, deși este foarte, foarte clar ce va face.

De aia zic, să nu ne trezim că-i apucă și pe nord-coreeni vreo epidemie de “republică populară”…

* Sinuiju este un oraș de pe granița chino-coreeană, pe care chinezii îl pot cuceri în doar câtva minute, este aproape de un oraș mare din China (Shenyang), cu autostrăzi de aprovizionare în apropiere (desigur, în China) și cu o zonă relativ nu prea dens populată (după standardele chinezești), deci facil de apărat și menținut.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.