Reglementările Sistemului Bancar Nu Funcționează

Unele dintre cele mai mari bănci din lume (Citigroup, JP Morgan, Barclays, UBS și Royal Bank of Scotland) au recunoscut, sau sunt pe cale să fie acuzate direct, că au măsluit piața de conversie valutară, pe care zilnic se tranzacționează 5,000,000,000,000 de dolari (da, cinci trilioane de dolari, am scis ca să puteți vizualiza).

Bun, deci e clar că unele bănci fură. Ce putem face în privința asta? Amenzi le dăm degeaba, pentru că băncile le plătesc din banii clienților, nu ai lor (pentru că băncile nu creează valută, propriu zis, ci doar distribuie), și nici nu le putem închide, pentru că le-am face probleme majore clienților, care ar fi loviți de două ori.

De aceea, eu cred că, pentru infracțiuni economice atât de grave, pedeapsa ar trebui să fie închisoarea pe viață. Adică, nu poți să spui că unii care au furat bugetul unor țări ar putea fi, cumva, mântuiți.

Cu banii ăia se puteau trata toți bolnavii de cancer din nu nenumărate țări, se puteau hrăni toți săracii lumii, se putea ajunge la prima stea într-un deceniu…

Serios, putem să reglementăm orice, se pare că nu funcționează, iar băncilor li se pare, cumva, că sunt deasupra legii, deși oamenii din ele nu-s. Și avem nenumărate exemple de furt, pentru că acesta este termenul corect, iar situația tinde să devină explozivă.

Și să nu vă gândiți că faptele bandiților ăstora nu vă afectează, prin manipularea ratelor de schimb valutar de la Londra, au fost afectate și băncile românești, care ne-au cerut nouă mai mulți bani pe valută…

Nu, fără să vedem niște hoți cu gulere albe legați pe vecie și despuiați de avere, lucrurile nu se vor îmbunătăți.

P.S. Pe RBS am o boală mai veche, pentru că nu sunt la prima lor practică ilegală (atac asupra leului, nu uit cât trăiesc!), iar JP Morgan și Barclays ne-au mai țăpit o dată.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.