Te iubesc, Angela

După părerea mea, liderul politic care ține Uniunea Europeană să nu se ducă de râpă este cancelarul german Angela Merkel. Dacă ar fi după bufonii de Sarkozy și Giulio Napoletano (sau cum îl cheamă pe președintele italian, că am scris articolul din tren și n-aveam net la Valea Florilor), treaba ar merge ca până acum…

Mă rog, e mult zis că ar merge, s-ar încerca proliferarea în continuare a modelului economic al creșterii continue (într-o lume cu resurse limitate, adică), ceea ce ar fi destul de grav fiindcă, deși nu sunt economist, nimic nu poate să crească la infinit fără să ducă la scăderea altui parametru.

În acest caz, cred, vorbim despre valoarea reală a banilor, după părerea mea. De exemplu: v-ați întrebat vreodată de ce un dolar din 1900 valorează mai mult decât unul din 1999?

În ciuda a două războaie mondiale devastatoare, a creșterii consumului și producției, deci a economiei, unitatea de bază a acesteia și-a pierdut din valoare. Or, chestia asta este ridicolă: banul ar trebui să-și piardă valoarea când oamenii n-ar mai avea ce face cu ei, dar noi încă n-am rezolvat problema sărăciei sistemice din două treimi ale lumii, ceea ce ar trebui, pe mai departe, să ne facă să ne întrebăm: unde s-a dus diferența de valoare dintre puterea de cumpărare de atunci a unei unități monetare (leu, dolar, ce-o fi) și cea de acum?

Oare, nu cumva, în buzunarele celor care conduc de atunci finanțele lumii?

5 Comentarii

 1. relansat 26 noiembrie 2011 la 13:40 - Raspunde

  In esenta, mi se pare de bun simt titlul. Glumind putin, nu te-as fi vazut niciodata iubindu-i pe Sarkozy sau Napoletano 😀 Deci pana la urma, tot femeia conduce, oricat ne-am da noi peste cap 😀 O femeie de fier ca Angela 😀

  • Joita lucian 27 noiembrie 2011 la 11:05 - Raspunde

   Vrem nu vrem sa recunoastem…femeile isi fac loc in randurile fruntase in poilitica dinc e in ce mai mult ceeea ce nu face decat sa ma bucures….ca decat vre-un lingau…de barabat ce gandeste cu …..mai bine o femeie!

  • Robin Molnar 28 noiembrie 2011 la 08:57 - Raspunde

   Oh, și încă cum i-aș iubi, oioioi… =))

 2. Ela 28 noiembrie 2011 la 18:49 - Raspunde

  Este o intrebare foarte buna la care un om de rand sau o persoana neinitiate in tainele economico-istorice, asa cum sunt si eu, nu poate raspunde.

  • Robin Molnar 28 noiembrie 2011 la 22:30 - Raspunde

   Nici eu nu sunt sigur că aș putea răspunde, de aceea și întreb. 🙁

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.