51% produse românești în supermarketuri
Drumul spre iad este pavat cu intenții bune, atunci când parapetul este prostia. Iar, în cazul recentei legi cu 51% produse românești în supermarketuri, o să observăm o creștere a prețurilor la produsele alimentare, în primul rând.
Deși lăudabilă în esență, măsura este proastă, din mai multe motive:
- Procentul de 51% este scos din burtă, pentru că nu știm dacă România poate produce măcar 51% din cât se vinde în supermarketuri. Și nici nu s-a făcut vreun studiu, dacă românii ar cumpăra măcar 51% produse românești.
De ce doar la supermarketuri? Restul magazinelor ce au? Sau avem ceva doar cu supermarketurile? În acest caz, ce va face Lidl?- Multe produse românești sunt mai scumpe: merele golden sunt între 5 și 6 lei kilogramul, față de 3 – 4 lei cele de import. Mălaiul de import este mai ieftin, la fel și uleiul, la fel și carnea de porc, la fel și laptele, la fel și brânzeturile etc.
- Prețul va fi plătit de noi, dar măcar ne vom distra pe banii noștri.
- Partea bună este că, totuși, de curând am observat că-n România se găsesc și produse românești de calitate (se produceau și înainte, dar mergeau mai mult la export).
- Poate că, prin creșterea consumului de produse românești, va scădea și prețul, iar acestea vor deveni mai accesibile. Vom vedea.
- Totuși, ceea ce mă sperie pe mine este caracterul patriotard al legii, iar de la istorie am învățat că atunci când ești exagerat de patriotic, s-ar putea să devii scatofag, ca să mă exprim elegant…
Ca atare, am sentimente contradictorii despre această lege și, din cauza experiențelor trecute, prin caracterul naționalist al acesteia, mă tem pentru viitorul țării.
L.E. Vlad este mai categoric.
Masura nu este vreo mare descoperire si nici un nou capitol de biblie … ci una pe care o practica cam toate statele (care ne baga noua cacatul lor pe gat) si face parte din cele protectioniste.
Observatiile tale sa zicem ca ar fi bune in mare parte (desi iti lipseste din nou pragmatismul unor date concrete calculate de tine in baza unor parametrii economici cate de cat reali) … insa …. nu ar fi problema supliniri celui 51% din productia interna (agricultura/legumicultura a avut si are cresteri spectaculoase in ultimii ani, uitate pe date inainte sa scrii) … ci mai degraba …. a colectarii acestei productii la calitate si preturi competitive. Noi nu avem nici de unele … daca imi fac timp maine … sau poimaine sau vreodata … voi incerca sa dezbat si eu acest subiect din punct de vedere stric pragmatic al unei masuri extraordinar de bune dar greu de aplicat datorita unor minusuri pe care voi incerca sa le dezbat putin.
P.S. Nu il cunosc pe Vlad al tau si nici nu vreau sa il jignesc atata vreme cat respect orice opinie …. insa din punctul meu de vedere (si este o opinie) baiatul nostru zburda pe campii amestecand mere cu pere si avand rezultat in banalele ce nu cresc pe la noi.