A început cursa înarmării economice

Din ce se povestește și se citește pe net, SUA va introduce în sistemul financiar american circa 1000 de miliarde de dolari. Japonia va tipări 100 de trilioane de yeni. Banca Centrală Europeană va cumpăra obligațiuni de stat emise de statele din Zona Euro de până la cincizeci de miliarde de euro, până la suma totală de 1000 de miliarde de euro.

Ce înseamnă asta? Că inițiativa privată va veni în întâmpinarea acestor bani. Și mai înseamnă ceva. Și anume că aceste entități luptă împotriva deflației galopante ce, în zona Euro, era cam de 2%. Dar inflația sănătoasă ar fi trebuit să fie de 2%. Deci, diferența asta de 4% trebuie să vină de undeva. Și anume din inflația pe care cele 1000 de miliarde o vor crea.

La nivel economic mondial, cred că acum se ascut cuțitele unui război economic nemaivăzut și mi-este teamă că leul românesc o să se devalorizeze puțin, dar nu dramatic, întrucât avem majoritatea schimburilor economice cu Uniunea Europeană, din care facem parte, și care tipărește bani.

Dar monedele din regiune, ale țărilor non-UE, vor fi devastate, Leul moldovenesc nu cred că va ajunge la o paritate leu – euro mai mică de 50. Hrivna nici nu ma zic, iar rubla rusească, mi-a șoptit mie o păsărică nebună, va ajunge să valoreze mai puțin decât hârtia pe care e tipărită, cu o paritate de cinci sute de ruble la un dolar.

Știu că sună apocaliptic. De ce credeți că s-a întărit francul elvețian? Toți cei care știu ce urgie financiară va veni își pun deoparte averile și cumpără valută elvețiană sau americană (de ce credeți că au crescut așa?) chiar și la aceste prețuri care, acum, ne par exorbitante.

Știu, în fine, că nu sunt un analist economic și că poate n-am pregătirea necesară să le explic experților cum stă treaba, dar peste tot văd semnele reașezării economice brutale ce, n-am niciun dubiu, va veni mai grav decât în 2008, pentru că acum reașezarea este intenționată, iar reașezarea se poate face doar prin ceea ce se cheamă criză economică.

În încheiere, dacă aș fi avea nevoie de valută, acum aș cumpăra-o, iar nu mâine, pentru că mâine lucrurile nu vor arăta deloc bine.

Fiți preveniți, nebunul a vorbit. În UE, banii se vor ieftini, ceea ce ne va ajuta pe noi. În afară va fi foamete. Ceea ce nu-i va ajuta pe ei.

Închei aici, spunându-vă să vă țineți bine. Vine uraganul care pleacă cu banii.

P.S. Desigur, fiecare face cum crede. S-ar putea să înșel. 😉

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.