Acesta va fi cel mai greu secol din istorie

În trecut, lucrurile erau mai simple, privind la scară planetară. Între state existau alianțe sau dușmănii, eventual neutralități. Era limpede, mureai fie de sărăcie, fie de război, fie de molimă sau, în cel mai bun caz, de bătrânețe.

Acum, în schimb, avem , în cel mai greu secol din istorie, alianțe economice între state care se dușmănesc, sau dușmănii economice între state care sunt aliate, iar cartografierea bidimensională a relațiilor dintre state nu doar că nu mai este suficientă, ci în mod clar este reducționistă, deci greșită, deci impractică, de exemplu:

 1. Grecia ne este aliat militar, dar ne dușmănește economic, din motivele evidente ale istoriei lor recente.
 2. Rusia ne dușmănește militar, dar își dorește o împrietenire economică.
 3. China ne dușmănește și militar, și economic, dar își dorește o împrietenire politică și geopolitică.
 4. SUA sunt prieteni economic cu Mexic, dar îi ignoră militar, deși Mexicul ar avea nevoie de un pic de ajutor în nord, spre granița cu SUA.
 5. UK se dușmănește economic cu UE, dar este cel mai important furnizor de securitate pentru aceasta, după SUA.
 6. SUA dușmănește economic UE, dar militar ne sunt cei mai de bază aliați.
 7. Chia se dușmănește militar cu toate țările din Asia de Sud Est, dar se împrietenește economic cu aceștia.

Știți cu ce seamănă peisajul acesta? Din păcate, cu Europa înainte de Primul Război Mondial, iar aceasta dacă nu ne îngrozește, ar trebui măcar să ne pună pe gânduri.

Noi, în Europa, am trecut prin experiența războiului, de două ori. Problema este că numai noi am trecut prin ea. Sigur, noi și câteva alte state, China, Japonia etc. Dar restul lumii? Din păcate, restul lume pare să ne fi ajuns din urmă, taman în anul 1914, primăvara.

Revenind, lucrurile nu par a se simplifica ci, din contră, par a se complica la nesfârșit, singura soluție salvatoare, într-adevăr unica, fiind globalizarea, nevoie pe care oamenii o resping, neînțelegând-o.

Și-atunci unde să fugi și ce să faci? Ce șanse ai? Cu cine? Când?

De aceea spun, secolul XXI va fi cel mai greu secol din istorie, iar secolele viitoare vor fi încă și mai complicate decât atât.

2 Comentarii

 1. Nautilus 18 noiembrie 2016 la 11:32 - Raspunde

  Motivele le-a scos la suprafaţă Henry Kissinger, care era major pe vremea ultimului război. De unde se vede treaba că a te apropia de 100 de ani are şi avantaje, dacă îţi păstrezi mintea întreagă.

  “Indiferent cât ar pierde ruşii în termeni de bani, minereuri, petrol, tehnologie sau altceva, nu pot risca, pentru nimic în lume, să ajungă frontiera NATO la 320 km de fluviul Volga.”

  Motivaţiile unui român urban nu seamănă cu cele ale vărului de la ţară. Nu e o chestie de resurse materiale. Card, maşină sau calculator au amândoi. Motivaţiile sunt diferite. Publicul urban ar fi votat cu 2 mâini intrarea în UE, fiindcă salariile de 2-3 milioane ROL din anii 2000 erau insuportabile. Alte categorii sociale s-ar fi putut să creadă în alte chestii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.