Permisul de conducere: nu cred în faza cu 10 clase

Guvernul a venit cu o propunere, în principiu corectă, ca cei care nu au absolvit nivelul minim obligatoriu de 10 clase, adică grupa pregătitoare plus zece clase, în total unsprezece ani de educație, să nu poată primi permisul de conducere întrucât nu ar dispune de disciplina și de conduita necesară.

În principiu, propunerea este corectă, pentru că este o legătură empirică între nivelul de studii și nivelul de disciplină sau responsabilitate rutieră. Problema, însă, este aceea că nu am văzut – la justificare – niciun studiu științific care să ne spună că, într-adevăr, așa este.

Aș vrea să văd, deci, statistica care spune că la fiecare 100,000 de șoferi fără educația minimă obligatorie, X șoferi s-au făcut vinovați de producerea de accidente rutiere, și că la fiecare 100,000 de șoferi cu mai multă școală, Y șoferi s-au făcut vinovați, unde Y << X (dacă ați fost la profil uman sau vocațional se citește: Y mult mai mic decât X).

Altfel spus, aș vrea să văd care este baza științifică ce a stat la baza acestui proiect de a limita accesul la permisul de conducere. Sunt sigur că există, dar nu cred că a fost făcut public, iar problema mea aceasta este, întrucât:

  1. Dacă există o legătură directă, demonstrată, între nivelul de educație și nivelul de disciplină rutieră, mi s-ar părea corect ca RCA-ul să se taxeze și în funcție de nivelul de educație, unde mai multă înseamnă mai ieftin, pentru că – știm deja – mai multă educație înseamnă mai multă disciplină rutieră, deci risc mai mic.
  2. De asemenea, mi s-ar părea normal – în lumina acestei legături directe – ca cei cu mai puțină școală, dar peste minim, să trebuiască să-și reînnoiască ITP-ul mai des, pentru că nedispunând de disciplină, riscul de a nu-și menține mașina în cea mai bună stare tehnică este mai mare.

De fapt, studiul care stă la baza acestei decizii mi se pare fundamental pentru evoluția viitoare a societății românești: dacă nu ai nivelul minim de educație, poate nu ar trebui să ai niște drepturi, dar deja aici discuția se lărgește la nesfârșit.

În fine, voi ce părere aveți despre această propunere vizavi de permisul de conducere?

7 Comentarii

  1. ice4you 12 noiembrie 2016 la 09:28 - Raspunde

    Treaba asta este de bun simt si un minim necesar. Restul de aici incolo ar fi discriminari.

  2. Alina M 13 noiembrie 2016 la 00:23 - Raspunde

    La câți analfabeți au luat permisul în Argeș, cred că ar fi utilă.

  3. Malin 15 noiembrie 2016 la 23:00 - Raspunde

    Nu stiu daca nu cumva e o masura discriminatorie in fond pentru ca nu-ti trebuie 11 clase ca sa conduci o masina sau s-o mentii intr-o stare tehnica buna. In fond majoritatea mecanicilor nici n-au cele 11 clase, insa sunt capabili sa conduca o masina mai bine decat un judecator (si asta iti spun din proprie experienta) si chiar si s-o intretina mai bine.
    E destul de discutabila initiativa asta si dupa cum spui tu, fara un studiu care s-o sustina n-are niciun substrat.

  4. Nautilus 16 noiembrie 2016 la 23:39 - Raspunde

    Interesul Guvernului nu stă în calitatea educației fraierului.

    Interesul lor (indiferent de partidul din care provin, oricum toate au răsărit din PCR) stă în necesitatea de a exercita un anumit control asupra publicului – să se asigure că se reduce numărul celor care ar abandona şcoala şi ar pleca la căpşuni.

    • Robin Molnar 05 decembrie 2016 la 16:11 - Raspunde

      Cred că această chestiune este mai complicată, fiind vorba despre un conflict de interese: educație sau manipulare?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.