Ai voie să faci mișto de religie

Religia este o idee, deci ai voie să faci mișto de ea, pentru că ai voie să faci mișto de orice idee.

Poți face mișto despre comunism, care este o idee de organizare social-economică și politică. Poți face mișto de capitalism, poți face mișto de știință, tehnică, fizică, oameni, opere de artă (inclusiv cărți religioase) și orice creație umană. Orice.

Nu poți face mișto de sărăcie și de suferință, acestea sunt singurele aspecte din afara libertății de exprimare. În rest, puteți face mișto de oricine și de orice, inclusiv de mine. Am simțul umorului, nu mușc.

iar dacă mergi să-i căsăpești pe unii că fac mișto de religia ta, meriți să fii căsăpit. Religia nu merită mai mult respect decât viața umană. Deci, dacă pui mai puțin preț pe viața oamenilor decât pe religia ta, ești un fanatic. Iar fanatismul este periculos, duce la situații periculoase și chiar la moarte.

Din contră, eu cel mai mare preț îl pun pe viața umană.

15 Comentarii

 1. Atti 05 mai 2015 la 22:47 - Raspunde
  • Robin Molnar 06 mai 2015 la 13:42 - Raspunde

   🙂 Poate amândoi greșim?

 2. Xtall 06 mai 2015 la 13:37 - Raspunde

  Nu e chiar asa, in USA exista pedeapsa federala pentru denigrarea statului si a insemnelor nationale.
  E aceeasi treaba, pedepsirea denigrarii unor simboluri 🙂
  Si la noi paremise vor sa faca asa ceva, e un proiect legislativ care să combată faptele, declaraţiile şi acţiunile de leznaţiune, adică orice jignire sau ofensă adusă poporului şi naţiunii române, României sau simbolurilor naţionale.

  • Robin Molnar 06 mai 2015 la 13:42 - Raspunde

   Avem, deja, asta în Codul Penal, chiar. N-ai voie să arzi steagul României, ceea ce mi se pare OK.

   Dar nu mi s-ar părea OK ca, de exemplu, BOR să devină un simbol național. Sau Parlamentul. Sau Președinția. Să nu mai putem face mișto de politicieni.

   Nu avem nevoie de o lege care acoperă ceva acoperit de altă lege.

   • Xtall 06 mai 2015 la 14:06 - Raspunde

    Pai vezi?
    Aici e șmecheria, nu poți sa dictezi nimănui ce simboluri/însemne sunt importante pentru el. Simbolistica unei nații poate sa coincidă cu cea religioasa, de fapt la arabi si coincide 😀

    • Robin Molnar 06 mai 2015 la 14:10 - Raspunde

     Păi da, tocmai de asta BOR nu este și nu trebuie să fie un simbol al țării.

     • Xtall 06 mai 2015 la 14:23 -

      Depinde de populație.
      Atat timp cat va exista o majoritate religioasa care le va considera importante, nu ai ce sa faci, se poate pune si la vot si tot iese ca pentru populatie sunt importante.
      si atunci te intreb. le repecti sau nu ? ca sunt simboluri nationale 😀

     • Robin Molnar 06 mai 2015 la 14:24 -

      Nicio șansă.

      Acum șapte decenii, un simbol național românesc era svastica. Apoi secera și ciocanul. Ce să respect la ele?

      Simbolurile vin și pleacă, oamenii rămân.

      Mai bine merg la pușcărie, decât să respect biserica.

     • Xtall 06 mai 2015 la 14:40 -

      Si atunci care ar mai fi motivul de a respecta simbolurile nationale?
      si de ce sa se pedepsească ? 🙂

     • Robin Molnar 06 mai 2015 la 14:42 -

      Ca să nu ne aruncăm chipiele pe jos, ca Poliția Română. :))

     • Xtall 06 mai 2015 la 16:27 -

      Toata discuția m-a dus cu gândul la cele 3 legi ale roboticii 🙂
      Cred ca simbolurile nu ar trebui sa fie o baza de referinta, cu atât mai mult nu ar trebui sa existe pedepse pe baza lor

     • Robin Molnar 06 mai 2015 la 20:10 -

      Bună concluzie.

 3. Nautilus 07 mai 2015 la 10:09 - Raspunde

  Fanaticii pun mai puţin preţ pe viaţa altora decât pe religie, fiindcă viaţa lor depinde de religie. Sau, mai precis, depinde de un set de manii, obiceiuri şi reguli nescrise pe care trebuie să le impună cineva, şi dacă nu mai există PCR şi Ceaşcă, trebuie să fie pus altceva în loc. Asemănarea dintre modul de viaţă foarte restrictiv, ca de puşcăriaş, al unui comunist şi cel impus de ortodoxiatinerilor.ro, cuvantul-ortodox.ro şi ai lor este destul de naturală. Indiferent de ţara în care se întâmplă asta. Cum spuneau alde Critic Atac: Partidul Comunist Francez era renumit prin spiritul ierarhic şi intruziunea în viaţa privată a membrilor săi, ca şi cum ar fi fost un ordin călugăresc.

  Era de aşteptat de la unul care a povestit cum a crescut în Valea Jiului să fi înţeles asta.

  • Robin Molnar 07 mai 2015 la 10:12 - Raspunde

   Dar am înțeles asta, doar că mi-e greu să respect un regim, religios sau politic, care ține oamenii întemnițați, fie în pușcării, fie în pușcăria propriilor lor temeri.

  • Nautilus 07 mai 2015 la 11:43 - Raspunde

   Chestia e că un băetzaş d-ăştia în slujba lui Putin scrie cam aşa: cetăţenii vestici care îşi doresc protejarea relaţiilor familiale tradiţionale vor migra spre Rusia sau vor sancţiona prin votul lor Vestul homosexual şi anticreştin, votând regimuri care vor migra ele însele spre Rusia.

   Putin nu e comunist, nici sovietic, nici socialist, nici ortodox şi nici altceva. E suficient că e un simbol: protectorul relaţiilor sociale şi familiale tradiţionale.

   Se spune că Dej sau Ceaşcă ţineau publicul în pușcăria propriilor lor temeri. Dar şi Dej şi Ceaşcă au murit, ba chiar au şi putrezit. Se spune că Rânjilă Minerescu ţinea publicul prizonier cu ameninţarea bâtei. Dar şi Rânjilă Minerescu a fost îndepărtat, cu tot cu generaţia lui, din viaţa publică. Se spune că Preafericitul Sataniel ţine publicul în mână cu bâta sau cu propaganda, dar în chestiunile vieţii publice s-a dovedit a fi foarte rezonabil şi moderat. Se spune că al-Qaeda, iranienii, saudiţii şi ai lor sunt monştri şi tirani, dar cei care au tras la Charlie Hebdo nu erau nici mullahi, nici imami, şi probabil nu fuseseră în Arabia Saudită nici ca turişti.

   Conducătorul şi regimul lui au importanţă doar în chestiuni de suprafaţă, ornamentale, formale.

   Cel care s-a hotărât că el e parte a sistemului de manii, obiceiuri şi reguli nescrise care îi dictează viaţa ca într-un ordin călugăresc n-are nevoie de şefi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.