Cartoful – un lux?

Am văzut și la știri că s-a scumpit kilogramul de cartofi, am văzut și la Zoso și mi-am adus aminte că vroiam să scriu despre asta, fiindcă având teren la Hațeg și noi cultivam cartofi.

În primul rând, cartofii sunt foarte prolifici și se cultivă ușor. În primul rând pentru că se cultivă mănunchiuri (cuiburi) și se recoltează ușor. Și cam din cel mult cinci metri pătrați poți scoate un sac de cartofi, dacă au fost îngrijiți.

Cum să spun? Mie îmi plac cartofii la maxim, sunt în limbă după ei, dar să nu divaghez ci să vin cu un exemplu: într-un an, când am putut avea grijă de ei cum trebuie, am scos 52 de saci de cartofi de pe o suprafață de teren cam de 300 de metri pătrați.

Cu alte cuvine, la solul pe care îl avem în România, s-ar putea acoperi întregul necesar de consum și, mai mult, s-ar putea exporta pentru încă vreo cincizeci de milioane de oameni.

Numai că, no, cartofii îți cer să mergi o zi la două săptămâni și să stârpești din buruieni, mai trebuie să mergi să îi uzi cu găleata sau cu furtunul, dacă nu plouă, trebuie să-i îngrijești și să-i întreții.

Și-mi pare rău s-o zic, dar unora li se pare prea mult de muncă. Poate pentru că au uitat ce înseamnă să muncești în fiecare zi, de dimineața până seara.

În fine, cartoful nu are cum să fie un produs de lux, în principiu pentru că se obțin producții mari la hectar. Dar între speculă, lene, rea voință și profitul suplimentar la kilogram pentru cartofii de import (din țări unde se obțin și trei producții pe an), tot cetățeanul de rând și-o va fura.

16 Comentarii

  1. TNH 16 februarie 2011 la 10:43 - Raspunde

    Dacă la cartofi li se pare mult de muncă, mă întreb cum ar putea cultiva vreodată roșii, că alea trebuie udate și mai des.

    • Robin Molnar 16 februarie 2011 la 10:48 - Raspunde

      :)) Da, la asta clar nu m-am gândit. Mai ales că roșiile sunt mai sensibile. Bună remarcă.

  2. joita lucian 16 februarie 2011 la 10:51 - Raspunde

    Din pacate la noi piata e invadata e importuri romanu vrea sa stea degeaba sa ia bani…nu prea mai vrea nimeni sa muncesasca…ma uitam si prin Arges hectare de teren arabil necultivate ……si noi suntem saraci lipiti….din cei ce exportau grau in toata Europa am ajuns sa ne cumparam cartofi de afara…..dar suntem domni toti unu n-ar cultiva

    • Robin Molnar 16 februarie 2011 la 10:53 - Raspunde

      Mai sunt unii de cultivă. Dar s-ar putea face mult mai mult. Mult mai mult.

  3. Mihai Todor 16 februarie 2011 la 11:18 - Raspunde

    Pai nu e chiar asa, ca exista si acei gandaci (“gandacul de colorado”) care ti-i nimicesc instant daca nu ai grija… Nici nu stiu daca a aparut vreun pesticid eficient impotriva lor…

    • Robin Molnar 16 februarie 2011 la 11:23 - Raspunde

      Nu e chiar instant și nu apar de pe o zi pe alta. Numai că trebuie să mergi să dai cu pompa peste ei. Și trebuie să ai cu ce să dai. De exemplu știu de la unchiu-mio: dădea cam la două săptămâni sau o dată pe lună. Nu se dă zilnic. Dai o dată și câteva zile bune n-ai griji.

  4. xtall 17 februarie 2011 la 03:45 - Raspunde

    Cat am cautat de gândacul asta şi n-am găsit nimic.
    N-au fost gândaci la început şi încă multa vreme, bunica povestea ca se pusese anunţ se dădea un premiu în bani cui găsea un gândac pentru studiat, şi n-au găsit, era mare raritate şi curiozitate.

    • Robin Molnar 17 februarie 2011 la 08:36 - Raspunde

      Interesant, nu m-aș fi gândit. Io aș fi curios, totuși, cum au ajuns aici.

      • Mihai Todor 17 februarie 2011 la 12:03 - Raspunde

        Au venit din Colorado, evident 😛

      • TNH 17 februarie 2011 la 12:17 - Raspunde

        Au venit ascunși printre frunzele cartofului. Sau erau larve prin pamântul de pe cartofi (mă gândesc că n-au adus doar cartofii, spălați și uscați, ci și planta cu tot cu rădăcină, cel puțin la început, până s-au prins oamenii că se pot transporta și fără).

  5. Raluca 17 februarie 2011 la 18:56 - Raspunde

    Hmm, cand spui ca se recoleaza usor imi aduc aminte de zilele cand mergeam la munca agricola in timpul scolii si tot ce vedeam in zare erau campuri-campuri de cartofi. Numai usor nu mi se pare recoltatul, acu’ cand ma gandesc 🙂

    • TNH 17 februarie 2011 la 19:58 - Raspunde

      Stai să vezi cum se recoltează soia, maică-mea nici acum nu suportă soia fix din cauză că pe vremuri erau obligați să facă practică agricolă și soia avea ceva țepi/spini, de mai tot timpul avea picioarele praf.

      • Robin Molnar 17 februarie 2011 la 20:44 - Raspunde

        Eu nu mănânc nici soia și nici Pangassius (o altă chestie extrem de scârboasă). Deci susțin.

    • Robin Molnar 17 februarie 2011 la 20:36 - Raspunde

      Cartofii? Poți să îi scoți și cu un cal și un plug, sau cu un tractor și un plug, nu e nicio filozofie. La afine, da, e mai greu. =))

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.