Cartoful – un lux?
Am văzut și la știri că s-a scumpit kilogramul de cartofi, am văzut și la Zoso și mi-am adus aminte că vroiam să scriu despre asta, fiindcă având teren la Hațeg și noi cultivam cartofi.
În primul rând, cartofii sunt foarte prolifici și se cultivă ușor. În primul rând pentru că se cultivă mănunchiuri (cuiburi) și se recoltează ușor. Și cam din cel mult cinci metri pătrați poți scoate un sac de cartofi, dacă au fost îngrijiți.
Cum să spun? Mie îmi plac cartofii la maxim, sunt în limbă după ei, dar să nu divaghez ci să vin cu un exemplu: într-un an, când am putut avea grijă de ei cum trebuie, am scos 52 de saci de cartofi de pe o suprafață de teren cam de 300 de metri pătrați.
Cu alte cuvine, la solul pe care îl avem în România, s-ar putea acoperi întregul necesar de consum și, mai mult, s-ar putea exporta pentru încă vreo cincizeci de milioane de oameni.
Numai că, no, cartofii îți cer să mergi o zi la două săptămâni și să stârpești din buruieni, mai trebuie să mergi să îi uzi cu găleata sau cu furtunul, dacă nu plouă, trebuie să-i îngrijești și să-i întreții.
Și-mi pare rău s-o zic, dar unora li se pare prea mult de muncă. Poate pentru că au uitat ce înseamnă să muncești în fiecare zi, de dimineața până seara.
În fine, cartoful nu are cum să fie un produs de lux, în principiu pentru că se obțin producții mari la hectar. Dar între speculă, lene, rea voință și profitul suplimentar la kilogram pentru cartofii de import (din țări unde se obțin și trei producții pe an), tot cetățeanul de rând și-o va fura.
Dacă la cartofi li se pare mult de muncă, mă întreb cum ar putea cultiva vreodată roșii, că alea trebuie udate și mai des.
:)) Da, la asta clar nu m-am gândit. Mai ales că roșiile sunt mai sensibile. Bună remarcă.
Din pacate la noi piata e invadata e importuri romanu vrea sa stea degeaba sa ia bani…nu prea mai vrea nimeni sa muncesasca…ma uitam si prin Arges hectare de teren arabil necultivate ……si noi suntem saraci lipiti….din cei ce exportau grau in toata Europa am ajuns sa ne cumparam cartofi de afara…..dar suntem domni toti unu n-ar cultiva
Mai sunt unii de cultivă. Dar s-ar putea face mult mai mult. Mult mai mult.
Pai nu e chiar asa, ca exista si acei gandaci („gandacul de colorado”) care ti-i nimicesc instant daca nu ai grija… Nici nu stiu daca a aparut vreun pesticid eficient impotriva lor…
Nu e chiar instant și nu apar de pe o zi pe alta. Numai că trebuie să mergi să dai cu pompa peste ei. Și trebuie să ai cu ce să dai. De exemplu știu de la unchiu-mio: dădea cam la două săptămâni sau o dată pe lună. Nu se dă zilnic. Dai o dată și câteva zile bune n-ai griji.
Cat am cautat de gândacul asta şi n-am găsit nimic.
N-au fost gândaci la început şi încă multa vreme, bunica povestea ca se pusese anunţ se dădea un premiu în bani cui găsea un gândac pentru studiat, şi n-au găsit, era mare raritate şi curiozitate.
Interesant, nu m-aș fi gândit. Io aș fi curios, totuși, cum au ajuns aici.
Au venit din Colorado, evident 😛
Imigranții ăștia… =))
Au venit ascunși printre frunzele cartofului. Sau erau larve prin pamântul de pe cartofi (mă gândesc că n-au adus doar cartofii, spălați și uscați, ci și planta cu tot cu rădăcină, cel puțin la început, până s-au prins oamenii că se pot transporta și fără).
Tot e bine că nu îi mănâncă pe toți.
Hmm, cand spui ca se recoleaza usor imi aduc aminte de zilele cand mergeam la munca agricola in timpul scolii si tot ce vedeam in zare erau campuri-campuri de cartofi. Numai usor nu mi se pare recoltatul, acu’ cand ma gandesc 🙂
Stai să vezi cum se recoltează soia, maică-mea nici acum nu suportă soia fix din cauză că pe vremuri erau obligați să facă practică agricolă și soia avea ceva țepi/spini, de mai tot timpul avea picioarele praf.
Eu nu mănânc nici soia și nici Pangassius (o altă chestie extrem de scârboasă). Deci susțin.
Cartofii? Poți să îi scoți și cu un cal și un plug, sau cu un tractor și un plug, nu e nicio filozofie. La afine, da, e mai greu. =))