Comunicarea ineficientă

Știți de ce urăsc eu programele de tip chat și instant messenger (gen Yahoo! Messenger sau GTalk)? Pentru că, deși sunt programele care ușurează cel mai mult comunicarea, paradoxal, promovează cele mai ineficiente metode/ modele de comunicare.

Adică no, să facem un experiment de comparație. Luați la întâmplare pe cineva din lista de messenger și întrebați o chestie care sa necesite o explicație sau clarificare. Cronometrați timpul petrecut cu fereastra în față până când va lămuriți.

Apoi, cu aceeași întrebare, dați un e-mail la altcineva. Cronometrați cât vă ia să vă lămuriți, citind mesajul. Este că diferența de timp este mare? Pentru că folosind programe de chat/ instant messenger oamenii au tendința irezistibilă de a vă oferi tot felul de informații irelevante sau de a o lălăi fără rost.

De aceea, decât să petrec 12 minute ca să aflu o chestie a cărei dactilografiere durează 30 de secunde, sau un minut, prefer e-mail-ul. Fără informații irelevante și fără prostii. Doar informație brută, într-un timp scurt. Eficiență, tăticu!

6 Comentarii

  1. camil 14 martie 2010 la 15:25 - Raspunde

    este si o problemă de psihologie. omul își organizează altfel gândurile în scris – când știe că va citit de cineva la celălalt capăt, fără nicio informație adițională whatsoever – și în alt fel „oral” (chiar dacă scrie pe un monitor, se comportă ca într-un dialog de fap)

  2. ciresica 14 martie 2010 la 23:17 - Raspunde

    eu folosesc messu ca sa vorbesc cu un prieten care nu mai este demult in tara. si care o sa se intoarca abia in iunie. cum ar trebuie sa pastrez legatura cu el? porumbelul meu mesager e in greva ca si ceilalti funtionari publici :))

  3. OnlineZZ 15 martie 2010 la 04:36 - Raspunde

    Nici eu nu suport sa stau pe instant messenger.. intru citesc offlineurile si ies.. prefer e-mailul sau telefonul! =D Apropo.. misto tema asta de joomla

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.