Cred că suntem otrăviți din China
Da, știu, titlu bombastic, paranoia, meniu complet, dar un gând nu-mi dă pace. China este cel mai mare producător de usturoi, de ghimbir și de alte produse agricole, dar 90% dintre apele sale sunt poluate, majoritatea solului este poluată și tot aerul lor.
Ca atare, mi se pare de bun simț să mă întreb oare ce mănânc din China și, desigur, se pot pune tot felul de lucruri în balanță. De exemplu, poate că usturoiul care ajunge la noi provine din culturi hidroponice. OK, dar cu ce apă? La fel, OK, importăm alune de pământ, dar dacă majoritatea solurilor din China sunt poluate, oare în ce fel de sol au crescut acestea?
Ținând cont de nivelul de poluare catastrofală din China, nu este valid să ne întrebăm care este calitatea și siguranța alimentară a produselor care se vând la noi? Că, de exemplu, nu am certitudinea că cei care ar trebui să analizeze fasolea de import din China se uită și după metale grele…
Spuneți-mi, sunt eu paranoic?
L.E. S-au mai prins și alții.
Nu ești paranoic, doar că sunt două chestii aici:
1) Ghimbirul nu este cea mai comună rădăcinoasă din România, deci ai putea să o eviți.
2) Spun asta peste tot unde apuc: căutați piețe de cartier și produse vrac. În zona în care stau eu sunt cel puțin două locuri unde vin oameni simpli și își vând produsele. Asta înseamnă inclusiv usturoi crescut în pământ și, cel mai probabil, românesc. Dacă ai mașină cred că te poți duce în satele din jurul orașului tău și să găsești pe acolo.
1. Da, o evit, pe cât posibil.
2. Desigur, eu nu cumpăr fasole din China sau alte prostii. Pentru că mă întreb chestii. Majoritatea oamenilor, însă…
Da in Romania nu exista pamant agricol suficient ca sa se cultive legumele astea? Chiar trebuie importate din China?