14 Comentarii

 1. PCH 31 octombrie 2008 la 03:46 - Raspunde

  esti prost. nu neaparat pt ca nu te duce capul, ci pt ca incerci sa pari destept in domenii care te depaseeeeeeeeeeeeeesc.

  • Robin Molnar 31 octombrie 2008 la 07:58 - Raspunde

   @PCH

   Nu am pretins şi nici nu pretind că am acces la adevărul absolut. Doar am ridicat o problemă. Pot să fac asta la mine pe site?

   😆 Oricum, asta-i toată argumentarea pe care o poţi oferi? 😆 Atât? Cam slăbuţ, nu crezi? 😆

   Ca să nu fiu acuzat de oareşce, pot să spun că uncui-mio e agricultor, so…

   • PCH 31 octombrie 2008 la 08:37 - Raspunde

    mda… asta cu adevarul absolut este scuza favorita. nimeni nu are acces la adevarul absolut, dar asta nu o scuza ca sa debitam prostii. totusi, logica elementara nu e chiar adevarul absolut…
    sigur ca poti face tot ce vrei tu pe site. libertatea de expresie iti da dreptul sa zici orice, numai ca nu te mira daca lumea te judeca dupa ce spui. nici libertatea de expresie nu e o scuza pt prostii.

    argumentatia e slabuta? este, pt ca nu exista. sunt atitea chestii care nu pot exista in lunga ta expunere despre revolutia in agricultura incit ar trebui sa investesc ceva timp sa le discut pe tiate. de-aia n-o fac. pina la urma cred ca nici tu nu ai pierde timpul cu cineva care nu stie tabla inmultirii insa vrea sa-ti prezinte niste ecuatii.
    asta cu unchiul e tareeeee. insa, daca tu ai inceput, bine: tata e inginer agronom. te-am batut?

    • Robin Molnar 31 octombrie 2008 la 09:14 - Raspunde

     @PCH

     Uite ce propun eu. Spune-mi unde greşesc. Dacă vrei îţi fac şi un guest post, adică îţi public punctul de vedere ca pe un articol.

     Accept faptul că poţi fi mai în temă decât mine, de aceea te rog să mă lămureşti ce ar trebui făcut. sunt un ip curios din fire, deci am nevoie să aflu, să cunosc.

     Ce zici?

     • PCH 31 octombrie 2008 la 09:51 -

      acuma…nu stiu daca am material de un intreg articol, insa o mica dezbatere pe subiect n-ar fi rea.

     • Robin Molnar 31 octombrie 2008 la 10:05 -

      😆 Păi bun. Te rog să începi prin a arăta ce nu am propus eu bine, şamd, ca să avem de unde începe dezbaterea.

      Mulţumesc!

 2. xtall 31 octombrie 2008 la 04:47 - Raspunde

  Nu ştiu Robi, parcă tind să cred versiunea că am fost primiţi în UE doar pentru diferite scopuri, dacă vb de agricultură, unul ar fi să nu le stricăm alora piaţa sau să le facem concurenţă, al doilea ar fi să-i faciliăm cu noi pieţe de desfacere (pe care să fim serioşi, nu le aveau, ei erau deja extinşi la limită acolo).
  Condiţiile impuse pentru noi, în condiţiile în care noi nu eram dotaţi de nici o culoare cu utilaje performante şi rentabile în agricultură i-au favorizat numai pe ei să-şi desfacă produsele având cost mic la producere, ba au mai pus şi reguli (cred că exact pentru a nu avea probleme de concurenţă), nu cred că are vreo treabă cu ţăranii, ţaranul e cel mai necăjit om din România, a fost păcălit (ca oricare dintre noi), ar face că şi aşa nu stă degeaba, ca să lucrezi precum Sisif nu se rentează.
  Cu cât poate el să vândă kg de grâu, mălai etc.. (să spunem) raportat la costul de producţie ? pai lucrezi şi-ţi rupi oasele că n-ai ce face sau să caştigi ceva ?
  Am auzit pe mulţi spunând că mai degrabă le ţin acasă şi le dau la păsări decăt să-l dea pe degeaba fiind numai în pierdere, şi au dreptate.
  De fapt de ceva vreme mulţi nici nu se mai chinuie să mai producă ceva p.că n-are sens, fac numai strict pentru ei şi gospodăriile lor.
  Şi cam aşa s-a dus de râpă agricultura, ogoare nelucrate etc.
  Ca să îţi reuşească ceva (cu profit şi randament) trebuie să faci ceva de anvergură mare (nu câteva hectare) şi chiar şi asa trebuie să te orientezi pe mai multe.
  Adică să produci mălai pentru creştere animale, nu spre vânzare directă (unde te rupe la preţ şi n-ai făcut nimic), animalele fiind tot ale tale, la vânzare te scoţi mai bine, plus mai poti face ceva şi cu lactatele.
  Numai cu agricultura însă e f greu, te mai poţi scoate cu câte o fabrică de ulei, acolo nimic nu se pierde, coaja aia inclusiv fiind de x ori mai scumpa decat kg de ulei 🙂
  Dar la legume şi zarzavaturi e de belea, nu prea ai ce face pe lângă ele (sau dacă ai, te costă f scump) acolo ar trebui angrosişti cu zeci de hectare şi tehnică tată, investiţii serioase (subvenţionate de stat până la urmă) nu tot cu sapa în mână, si să scoată chibiţii actuali ce iau de colea şi vand altundeva şi care cică îs \”producători\”.

  • Robin Molnar 31 octombrie 2008 la 07:57 - Raspunde

   😀 Nice! 😆

   Legat de preţ nu ştiu să spun cum trebuie reglat acesta. Dar ştiu asta: cu cât produci mai puţin cu atât ami puţin rentabil îţi este. De aia am propus treaba aia cu punerea forţată în exploatare. Suparafeţe de cultivat de către o singură entitate sunt mai amri, ca atare costul de producţie, per kilogram de grâu, să zicem, sunt mai mici. Pentru că produci en-gros.

   Mulţam fain de feed-back! 😉

   • Anonim 31 octombrie 2008 la 10:39 - Raspunde

    Nu ştiu ce agricultură poţi face pe 5 ha (cam asta e media per gospodărie, rar până in 10 ha care din câte am înţeles e maximum permis) având omul interes să-şi scoată pârleala pentru el, şi să mai şi vândă 😛 cam multe doleanţe de la o palmă de pământ nu tocmai mare in condiţiile în care trebuie să plătească totul (ca n-are utilaje).

    Majoritatea pământului folosit engros în agricultură era pe vremuri la Ferme şi CAP-urile alea (cum erau ele odată), cât se fura, cât nu, tot se misca ceva 😛
    Acu nu mai sunt, îs asociaţiile (dacă sunt şi alea) unde care vrea dă pământul, care nu, nu, ceva acolo nu merge, ori n-au ce le trebuie, ori e proastă organizarea, hoţie etc.. că producţia mare (şi ieftină 😛 ) de acolo vine (ar trebui) nu din gospodăria lui nea Ion cu ale lui 5 ha care in mare e numai ptr el, rar ce prisoseşte duce şi el la piaţă, nu să facă avere, ci să-şi scoată cheltuielile, uneori abia dacă trăieşte şi el cu ce scoate că e la mâna capriciilor naturii.
    În fine, cred că ar face şi nea Ion ceva dacă ar avea cu ce, dar n-are.
    Noi tot cu animalele că nu s-a interesat nici dracu de agricultură, acum fiind proprietate particulară, şi unde indiferent dacă le închiriază per proces (de arătură semănătura recoltat etc) …sau cumpără, utilajele sunt incă f scumpe ptr buzunarul multora (de la oraş, pentru ţărani e chiar un vis).
    Compară acum pe alţii (de la noi spre vest numai asa e) unde stă tractoraşul în curtea gospodarului precum vaca in ograda lui nea Ion (ăsta numai dacă o are şi pe aia) 🙂

    • Robin Molnar 31 octombrie 2008 la 11:20 - Raspunde

     :cheer: Să înţleg deci că n-am debitat cele mai mari prostii… :cheer:

     Ţinând cont că România are o suprafaţă arabilă de 9427 milioane ha şi că un sfert se află în proprietatea ţăranului de rănd, care are în maxim 10 ha, rezultă că avem nevoie de muuulte tractoare, combine şamd. De unde, taică?

     Surse:
     [url]http://www.smartfinancial.ro/smartfinancial/europa+&+integrare/romania+-+locul+2+in+regiune+privind+suprafata+agricola+si+arabila/14124[/url]
     [url]http://business.rol.ro/content/view/70665/2/[/url]

 3. luciana agache 22 martie 2010 la 11:33 - Raspunde

  buna sunt luciana si cine vrea sa vb cu mine =CENZURAT= pe net pa =D =D =D :blush: :love: :want: :kawaii:

  Editat de Mihai: get a life!

 4. luciana agache 22 martie 2010 la 11:34 - Raspunde

  buna e foarte tare =CENZURAT=

  Editat de Mihai: te pomeni că ai și webcam 😆

  • Robin Molnar 22 martie 2010 la 13:13 - Raspunde

   =D Tanti credea că acesta este un site de matrimoniale. =D

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.