Cum BNR ar putea reduce dobânzile
În prezent, dobânda cheie a Băncii Naţionale a României (BNR) este 6,25% pe an, în timp ce băncile oferă credite în moneda naţională cu dobânzi de 12% pe an. Discrepanţa dintre cele două niveluri este prea mare, în opinia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Cum BNR ar putea reduce dobânzile? Ce s-ar putea face? Să se ofere dobânzi diferențiale către băncile comerciale nesimțite care depășesc dobânda cu mai mult de 1,25%. Astfel, cei care au dobânzi de 10%, să plătească spre BNR dobânzi de 10%. Practic, eu cred că așa s-ar mai putea domoli avariția băncilor.
Credeți că ar putea fi și alte modele?
Sa dispara de tot bancile ca sunt cam multe si chiar nu le mai vad rostul. Faci un imprumunt la banca si dupa aceea placesti dublu sau chiar triplu de suma imprumutata.
Cred că unele lucruri se vor schimba, în sensul că acum societatea este prea vulnerabilă la șantajele sistemului financiar care poate, în orice moment, să ne trimită înapoi cu 50 de ani.
„Bancile comerciale nesimtite” bine zis, toate bancile sunt la fel, nesimtite, iti dau cu o mana si iti iau cu zece, platesc si la stat toate taxele in felul asta. Nu cred ca se va schimba ceva in sistem tinand cont ca ele finanteaza statul prin taxele care le platesc.
Statul s-a prins de niște chestii vizavi de sistemul bancar. Cred că în 10 ani se va vedea.
Dap…imi place titlul articolului tau „ar putea”:))
Eu sunt convins că BNR ar vrea, dar nu prea poate, că nu e prea liberal să intervii într-o piață liberă.