Cum e cu vârsta

În general se consideră că vârsta este un criteriu obiectiv în a determina proprietăţile intelectual – emoţionale ale unui individ. Parţial sunt de acord, parţial nu.

De ce sunt de acord? Pentru că experienţa vine odată cu vârsta, care experienţp lasă nişte urme şi formează individul.

De ce nu sunt de acord? Pentru că uneori experienţa de viaţă începe de la vârste la care, în mod normal, nu ar trebui. Să vin cu exemple, pentru o mai bună exemplificare.

Maria – 11 ani. Tatăl este beţiv iar mama a fugit. Are încă trei fraţi mai mici, cel mai mare de 7 ani. Ea întreţine casa de când avea nouă ani, pentru că altcineva nu avea cine. Cred că ştie mai mult despre viaţă decât un băiat de bani gata de 25 de ani, care nu a făcut nimic singur în viaţa lui. Poate că Maria ştie mai puţin despre iubire decât un adult, ceea ce este firesc. Dar este totuşi mult mai trăită decât un copil de aceeaşi vârstă.

Oana – 13 ani. Tatăl este pedofil iar mama este o curvă proastă care nu lucrează, tot venitul modest al familiei fiind produs de… nu pot să-i spun bărbat ci individ. Are de ales între a-şi pârâ tatăl sau a se sacrifica pentru a nu-şi arunca familia într-un dezastru căreia nu-i poate supravieţui. Se sacrifică pentru familia ei, lucru pe care oamenii mai norocoşi îl fac altfel, de la o altă vârstă.

Irina – 14 ani. Mama este beţivă. Tatăl este necunoscut. Lucrează cu ziua pe la oamenii din sat pentru a putea merge la şcoală,  neavând bani de autobuz sau de mâncare.

Ana – 19 ani, studentă cu rezultate OK într-o localitate alta decât cea de domiciliu. Părinţii o ţin din scurt şi o lasă afară câte o oră, ca să nu deinvă curvă sau ceva. La facultate stă în cămin şi învaţă, etc. Cine e mai cu picioarele pe pământ în acest caz?

Hai să vedem situaţia de ansamblu. Nu mai ştiu unde am citit dar se estimează că 15% dintre fete au fost abuzate sexual de rude de gradul I şi II. Asta înseamnă că dealungul vieţii fiecare om a întâlnit asemenea cazuri, fără a afla dramele acestea. Se mai estimează că este un număr mare de familii monoparentale, în care adultul are probleme grave cu viciile sau care îşi ignoră atribuţiile de părinte. Pe lângă toate acestea mai sunt şi părinţi stupizi, care îşi bat copiii pentru note sau mai ştiu eu ce. Deci nu, situaţia nu este bună, din contră. Abuzurile ar trebui pedepsite, dar nu are cine să o facă, pentru că tot adulţii, cei care ar trebui să ia măsuri, preferă să facă altceva.

Nu cred că moartea este o soluţie. Cred, însă, că răzvrătirea este un efect, nu o cauză. Legat de emokizi (şi emokide): admit că mulţi au suferit diverse forme de abuzuri, însa majoritatea sunt aşa doar de faţadă. Adevăratele victime sunt prea ocupate cu gravele probleme cu care se confruntă pentru a mai avea timp să-şi facă o freză emo.

Nu pot să nu mă întreb ce este de făcut. Vreo idee, ceva?

14 Comentarii

 1. Mihai Todor 30 aprilie 2009 la 16:31 - Raspunde

  Eu încă prefer să cred că astfel de cazuri sunt totuşi rare… Soluţii există, doar că oamenii care ar trebui să le implementeze au alte chestii mai importante pe cap (să ardă gazul de pomană, să se îmbogăţească etc)

 2. Mihai Todor 30 aprilie 2009 la 19:42 - Raspunde

  Sunt oameni care fac facultăţi şi diverse alte cursuri pentru a şti cum să rezolve aceste probleme. Cu alte cuvinte, există destui oameni calificaţi să răspundă la întrebarea asta (şi nu doar să îşi dea cu părerea ca noi). Din păcate aceşti oameni irosesc resursele pe chestii de [url=http://www.cotidianul.ro/geoana_si_a_angajat_30_de_consultanti_de_la_obama-82415.html]astea[/url] sau de [url=http://ziaruldeiasi.ro/local/biserica-acoperita-cu-aur~ni5dnk]astea[/url] sau… [exemplele pot continua]

  Nu-i aşa că o campanie electorală (adică lipitul de afişe în zone strategice) e mai importantă decât problemele muritorilor de rând?

  Ce rost mai are să expunem problemele când toţi le cunoaştem prea bine?

  • Robin Molnar 30 aprilie 2009 la 20:55 - Raspunde

   :s Păi da, că este mai important să te rogi într-o biserică poleită cu aur decât să scapi de viol. :s Pui mei, Dumnezeu nu te apără de incest la fel de bine ca un funcţionar care îşi face treaba. :s

 3. Mihai Todor 30 aprilie 2009 la 22:05 - Raspunde

  Spune-i asta lu\’ Preafericitu\’ Preasfinţitu\’ (cum măsa l-o chema) că poate se trezeşte la realitate… De fapt, nu e cazu\’, că doar sunt destui creduli care să îi ofere tot ce va cere.

  • Robin Molnar 30 aprilie 2009 la 22:25 - Raspunde

   :s Păi sunt. De obicei tot ăia care aşteaptă să li se dea, să li se facă… :s

 4. skywalker 01 mai 2009 la 02:02 - Raspunde

  Totusi, in unele cazuri eu cred ca si moartea poate fi o solutie. In cele mai grave, bineinteles.

 5. jeanne 01 mai 2009 la 11:36 - Raspunde

  Foarte bine ai pus problema.Ce e de facut? Multi din cei care fac facultati si cursuri o fac pentru a le creste salariul si atat.Nu le prea pasa.Am fost colega cu unii si stiu ce spun.Un mare adevar este acela ca putini copii arata ce simt cu adevarat si nu multi pot ghici calvarul prin care acestia trec zilnic.Singurul copil cu care am lucrat si s-a sinucis era mereu cu zambetul pe buze.Asa ca si faptul ca se discuta ajuta.Toti incearca sa bage capul in nisip si se inchid centrele de ingrijire pentru copiii cu probleme desi ei sunt la fel de multi.Doar ca toata lumea vrea sa para ca problemele s-au rezolvat in ultimii ani.Nici pe departe.Asa ca daca cineva poate sa faca ceva bun pentru un copil sa faca .Cei ce ar trebuii sa faca si sunt platiti sa faca au alte prioritati din pacate si copiii platesc

 6. Robin Molnar 01 mai 2009 la 13:19 - Raspunde

  :X Mă gândesc eu la ceva… :X

 7. TNH 01 mai 2009 la 15:52 - Raspunde

  Vreau sa va spun ca am cunoscut niste oameni care nu puteau avea copii si s-au gandit sa infieze unul. Au asteptat 3 ani desi erau pe locul 2 pe lista. Li s-a spus ca trebuie sa dea o \”mica\” spaga, asa ca au luat bani imprumut de la niste camatari. Au platit unde trebuia si au primit copilul. Apoi au luat un credit de la banca pentru a restitui banii camatarilor.
  E pur si simplu o bataie de joc sa tii copiii intr-un sistem care nu le ofera mare lucru, cand poti sa-i dai altora care vor sa-i creasca si sa-i iubeasca. Mai sunt si oameni carora le pasa, dar majoritatea asteapta sa le dai ceva ca sa miste lucrurile.
  Cunosc si eu un gunoi de om care \”lucreaza\” la Protectia Copilului si sper ca intr-o zi cineva o sa se ocupe si de el.

  • Robin Molnar 01 mai 2009 la 16:01 - Raspunde

   :X Exact cum bănuiam. Copiii sunt exploataţi ca nişte vaci de muls întru bunăstarea unora plătiţi ca să îi ferească de exploatare. :X

 8. xtall 01 mai 2009 la 18:52 - Raspunde

  Eh și tu, câteodată ți-ai dori sa nu afli cum e.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.