Da, să le plângem în cor ciprioților de milă

Mă disperă foarte, foarte tare plânsul de milă practicat de idioți când vine vorba despre Cipru, cum sunt fasciști nemții când vine vorba să-i împrumute pe ciprioți ca să nu ajungă un fel de Etiopie mediteraneeană…

Ceea ce nu știu idioții, este că Ciprul a fost și încă este un paradis fiscal, care găzduiește sediile unor companii – printre care unele și cu puncte de lucru în România – și ia taxe mai mici decât statele unde banii aceia sunt produși – prin bunuri sau servicii – astfel încât banii care în mod normal ar fi trebuit să meargă – din decență – către guvernele statelor în care au fost produși, au ajuns în Cipru și, de acolo, în buzunarele șmecherilor.

Aș vrea să spun că-mi pare rău de ciprioți, cum am rămas ei fără bani de pâine. Dar nu mi-e. O bună parte din ajutoarele sociale, serviciile de tot felul sau infrastructura s-au plătit din bani pe care nu ciprioții i-au produs, ci alte popoare, inclusiv noi. Desigur, noi suntem – cum ar veni – acționari minoritari ai statului cipriot, dar alte țări, în special cele puternice economic, au avut de suferit.

Or, acum că ciprioții s-au ars, tot cei care au fost deposedați de bani trebuie să plătească. Cum vine asta? După ce companiile cipriote prezente în Germania n-au plătit niciun șfanț către guvernele locale din Germania, acum a căzut tot pe ea sarcina să-i scoată pe ăștia din belea.

Desigur că este suspect cum marii miliardari ruși și-au retras capitalurile înainte de a se discuta despre asta, este un pic dubios cum Banca Națională Cipriotă n-a luat măsuri ferme de prevenire a repatrierii masive de capital, dar nu despre asta este vorba ci despre faptul că statul cipriot s-a umflat din banii altora.

Nu e stupid, deci, să le plângem de milă?

4 Comentarii

  1. Laurentiu 01 aprilie 2013 la 15:55 - Raspunde

    Chiar ma asteptam sa se ajunga in situatia asta. Paranteza ta referitoare la ‘Paradisul fiscal’ spune multe si e cat se poate de concludenta.

  2. Yamasha 01 aprilie 2013 la 19:41 - Raspunde

    Pai crezi ca unii nu au stiut ce urmeaza sa se intample? la nivelul asta…sunt destui informatori!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.