De asta trebuie să facem Unirea!

Vremelnic ocupată de sovietici, pe 6 iulie 1940, Mănăstirea Putna este eliberată, în urma unei intervenţii în forţă, de către Escadronul 25 Cavalerie, comandat de căpitanul Ioan Tobă.

România Liberă

Ei, cum v-ar fi plăcut ca Mănăstirea Putna să fie acum sub ocupație militară rusească? Ei, dar dacă v-aș spune că atâtea și atâtea locuri din Moldova sunt locuite de români, în care se vorbește românește și în care trăiește poporul român!

De asta trebuie să facem Unirea: ca să aducem restul familiei acasă.

Sigur, pentru mine n-are nicio relevanță granița/ teritoriul, ci patrimoniul cultural, plus că frații noștri nu vin din neant, vin dintr-un loc, se cade să întindem masa nunții și-n curtea lor și dincolo de eventuala rămânere în urmă – inevitabilă, date fiind condițiile în care România a acționat în ultimii șaptezeci de ani – rămâne numele de român.

Și nici măcar nu pot spune că mă interesează acest nume de român. Știți ce mă interesează? Ca toți oamenii să ajungă acolo unde le este locul. De fapt, pentru asta trebuie să luptăm, după cum spuneam și de dimineață, să punem oamenii pe primul loc, nu politica, nu diferențele dintre noi, nu banii, nu viziunile politice, economice sau de altă natură

Omul nu se poate săvârși decât prin om. Omul nu se poate re-săvârști decât înlăturând diferențele artificiale create între el și omul generic de niște lideri perfizi ce, pentru gloria proprie, au aruncat omul generic în eșecul războiului pentru că – vedeți Dumneavoastră? – războiul este eșecul omului de a-și accepta umanitatea, adică eșecul omului de a fi om cu un alt om.

Iar poporul român sfâșiat în țări și zări – cel de acum – este eșecul nostru colectiv, eșec pe care trebuie să ni-l asumăm și pe care trebuie să-l îndreptăm. Și avem de unde începe, căci faptul supraviețuirii experienței nimicitoare a Uniunii Sovietice de către România și Moldova este triumful omului asupra bestialității în aceeași măsură în care supraviețuirea dizidenților comuniști până la căderea comunismului este triumful rațiunii asupra dictaturii unor idei fixe, pentru că nu doar oamenii, ci și ideile lor le-au supraviețuit eșecului comunismului.

Practic, avem și țările, avem și oamenii să facem asta, doar puțină minte ne mai trebuie, oameni buni!

2 Comentarii

  1. Atti 18 iulie 2014 la 00:28 - Raspunde

    Nenea, tu chiar ai o obsesie cu unirea asta a ta.

    • Robin Molnar 30 iulie 2014 la 09:59 - Raspunde

      Firește. Dacă ai ști o cale de a face lumea mai bună pentru milioane de oameni, n-ai urmări-o?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.