Despre Băsești și șatra

La cererea publicului, deși nu sunt prea multe de spus:

 1. Cetățeanul Mircea Băsescu a făcut o nefăcută.
 2. Președintele Traian Băsescu n-a blocat investigația procurorilor asupra cetățeanului Mircea Băsescu.
 3. Dacă președintele Traian Băsescu ar fi vrut/ putut, ar fi blocat investigația, care – prin asociere cu un infractor – îi afectează reputația.
 4. Faptul că cetățeanul Mircea Băsescu este în arest ne arată clar că președintele Traian Băsescu nu face presiuni pentru eliberarea fratelui său, sau pentru oprirea anchetei asupra acestuia.
 5. Acțiunile lui Mircea Băsescu ne demonstrează, încă o dată, zicala “dacă te scalzi în troacă, te mănâncă porcii”.
 6. Faptul că interlopii își cer înapoi banii dați pentru ungerea justiției, care ungere nu le-a mers, ne spune că Mircea Băsescu n-a făcut trafic de influență. Adică, dacă ar fi făcut, țiganul nu ajungea la închisoare. Dar a ajuns.
 7. Pe de altă parte, se poate ca Mircea Băsescu să nu fi luat banii. De exemplu, interlopii s-ar fi asociat cu el, în speranța că el îi va slava de la închisoare. Știind că este “vânat” de interlopi, Mircea Băsescu ar fi putut colabora cu organele de anchetă a acestora, pentru a-i lămuri ce-i cer “rudele”. Nemulțumite de lipsa de sprijin a rudelor sus-puse, rudele infracționale născocesc o poveste cu dare și luare de bănet, ca măcar să recupereze ceva material din povestea cu care vor fi trimiși la închisoare.
 8. Mie mi se pare plauzibil că Mircea Băsescu a acceptat să se înrudească cu interlopii ăia ca să facă țara mai bună, adică să-i înfunde. Dacă eu, cetățean onest, aș fi vânat de niște dubioși ca să ne înrudim, și dacă aș bănui cu ce se ocupă, poate m-aș asocia cu ei doar ca să-i dau în gât, dacă nu din alt motiv, măcar din acela că mi-au insultat inteligența și m-au luat de prost/ fraier.
 9. Totuși, chiar presupunând că Mircea Băsescu a luat banii de la “rudele” sale, avem două situații: cea în care Mircea Băsescu le-a cerut banii, în care caz este vinovat de înșelăciune, sau cea în care “rudele” l-au bătut la cap să rezolve și l-au îndopat cu banii, ca să-i forțeze mâna, cum adeseori fac clanurile interlope, în special cele care se ocupă cu cămătărie.
 10. “Dezvăluirile” ulterioare, cu sume din ce în ce mai mari, și cu implicarea unor oameni din ce în ce mai diverși, ne spun clar că aici avem de-a face cu un soi de speculă publică: se aruncă cu noroi în toate părțile, că nu se știe unde mânjește.
 11. Nu cred că Traian Băsescu ar trebui să-și dea demisia. Acesta nu este și nu poate fi responsabil de faptele și acțiunile fratelui său și nici n-a împiedicat urmărirea penală a acestuia. Ca atare, care ar fi argumentul pentru care Traian Băsescu ar trebui să plece? Să nu uităm că guvernul este condus de un plagiator dovedit, care – dovedit – și-a însușit foloase necuvenite de pe urma unui furt intelectual. Ca atare, nu cred că Victor Ponta se află în poziția morală necesară de a-i cere ceva, cuiva.
 12. După părerea mea, să pui țara deasupra familiei este un act de patriotism feroce.
 13. În ciuda speculațiilor, câteva aspecte rămân: un șef de clan este la închisoare, un cetățean este în arest, președintele este neutru față de actul justiției, iar justiția își urmează cursul.

Alte păreri?

2 Comentarii

 1. ice4you 20 iunie 2014 la 22:13 - Raspunde

  Eu propun sa avem rabdare pana vine doamna Monica Luisa MACOVEI sa faca lumina!

  Publicul iti multumeste.

 2. Alina M 20 iunie 2014 la 23:11 - Raspunde

  Mă aștept ca Mircea Băsescu să fie găsit vinovat și să intre la închisoare. Mai rar vezi țări în care un fost prim ministru să primească pedepse cu executare (Năstase), iar fratele actualului președinte să fie cercetat pentru fapte atât de grave. Câteodată am impresia că justiția din România a început să-și facă treaba și sper să continue la fel.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.