Despre blogosferă

Hai să pornim de la un comentariu recent de pe blog:

Si rezultatul muncii tale e de nota…..11. Felicitari! Recunosc, am intrat pe blogul tau "in spionaj". Mi-ar placea sa am propriul meu blog, tot e "in trend" dar, din pacate, dupa ce-am vazut aici, n-am nicio sansa. Cred ca e cazul sa-mi beau ceaiul, sa-mi iau Rudotelul si …tarsa-tarsa….la nani.

Să lămurim niște chestii, înainte de a intra în dezbatere:

 • Acest site nu este un blog tipic. Se și vede după conținutul variat. Este, în schimb, un portal spre lumea mea. Este site-ul meu, care are și un blog (printre altele), dar pe el pun tot ce vreau eu, că de aia sunt jupân și stăpân.
 • Acest site are o vechime de doi ani și jumătate, și a crescut mereu. Și va mai crește. Ceea ce se vede este doar rezultatul miilor (aproape 3,000, dar cine stă să numere?) de ore de muncă, experimente, învățare și așa mai departe.
 • Nu sunt un blogger de top, ci unul de mijloc. Nu am fost printre primii în blogosferă, la fel cum n-am fost nici printre ultimii.
 • Nu am blog nici pentru bani (deși ajută), nici pentru că este în trend (nu îmi pasă de trenduri, sunt trecătoare și nu durează mult), ci pentru că, pur și simplu, consider că am câte ceva de spus pe lumea asta, în lumea asta virtuală. Ca atare, am blog din dorința de dezvoltare personală. Plus că, la mine, blog are și o funcționalitate socială (educativă, chestii).

Să mai lămurim o chestie. De multe ori mi s-a spus că am un blog mișto (da, mulțumesc, să ne trăiască și să ne bucurăm de el încă mulți ani de-acum încolo, cu voia bunului Dumnezeu, desigur) pentru ca apoi, pe un ton descurajat, să mi se spună că omul cu pricina s-a gândit să-și facă blog, doar că nu vede finalitatea, sau cine știe din ce alte motive. Cu alte cuvinte, privind blogul acesta era descurajat și nu credea că poate să ajungă atât de departe pe cât am ajuns eu (și încă nu sunt acolo unde vreau eu, nici nu cred că voi fi vreodată).

No, aici nu pot să fiu de acord. Așa că acum intrăm în pâine cu niște motive pentru care să-ți faci blog în 2010. În primul rând, dacă vrei, poți. Nu e ușor, trebuie să te dedici muncii tale, trebuie să îți placă să scrii, să știi să scrii, dar se poate. Pentru că niciodată nu se poate spune totul, din toate perspectivele.

Există ideea asta, în cercurile conexe blogosferei, cum că deja s-a scris despre tot. Nimic mai fals, dacă ar fi așa, pur și simplu n-am mai avea despre ce scrie. La fel, există ideea asta împământenită cum că, pentru a avea blog, trebuie să ai despre ce scrie. Fals. Blogurile nu sunt despre text, ci despre socializare în jurul conținutului. OK, în cazul meu vorbim în principal despre text. Dar conținutul poate să fie cam orice: video, imagini, muzică, etc.

O altă idee tâmpită este că, pentru a avea blog, trebuie să fii guru în computere. Fals. Sunt servicii moca de blogging. Trebuie doar să știi să intri într-un cont și să știi să scrii, dacă ești cu textul. Dacă ești cu imaginile, presupun că deja știi să le editezi și să le urci pe un server.

Mai mult, consider că este nevoie de "blogosfera proaspătă" (dacă mi se permite ideea), pentru că, la fel ca în orice sistem uman, fără un suflu nou blogosfera acesta se va prăbuși sub propria-i greutate (exemple sunt gârlă: Imperiul Roman, Criza Economică Mondială din ultimii ani, șamd). Fără un adaos constant de dinamism și suflu nou, pur și simplu nu vom ajunge nicăieri.

Bine, aici contra-argumentul ar fi că bloggerii noi nu sunt relevanți, nu au forță. Da, în aparență așa este. Doar că, de la un punct, ajungi să simți substratul sistemului acesta uman numit blogosferă, ajungi să vezi o anume forță explozivă, dată de puterea ideilor, nu neapărat de idei în sine.

Desigur, un contra-argument ar fi că majoritatea bloggerilor sunt niște idioți (Sunt blogger, da? Deci am șanse să mă număr și eu printre ei!). Totuși, privind mai în profunzime, acest argument este fals. Întrucât nu proștii dau tonul, nu ideile în sine, ci forța cu care sunt susținute ideile din blogosferă (ca să fiu succint: ideile tâmpite sunt îndepărtate din blogosferă printr-un mecanism interesant ce s-ar merita studiat, mecanism pe care eu îl numesc: selecția naturală a ideilor). Or, fără vitalitatea proaspătă despre care vorbeam, nu se va ajunge acolo unde, de fapt, ar fi normal să ajungem.

Desigur, cei tari la logică vor spune că este ca un fel de sistem piramidal pentru că, da, în aparență așa este. Adică, să presupunem de dragul logicii (că), se va ajunge la un punct în care toți cei care știu să scrie au deja blog, deci vitalitatea aceasta proaspătă nu mai are de unde să vină.

Eh, aici transpare, de fapt, falsitatea sistemului piramidal. Moneda de schimb nu este o singură idee (sau banul, în cazul sistemelor piramidale), ci o varietate largă, aproape infinită, de idei. Și, mai mult, întocmai ca în cazul selecției naturale, când o serie de idei sunt abandonate, altele noi le iau locul.

Desigur, cei care sunt extrem de tari la logică vor observa faptul că, prin selecția naturală a ideilor, blogosfera crește prin ea însăși, ceea ce exclude nevoia unei vitalități proaspete. Însă este doar o chestie de aparență, întrucât orice sistem uman (politic, economic, ce vreți voi) are tendința nativă de a crește cât se poate de repede. Cei care se pricep la sisteme pot să confirme tendința de expansiune a acestora. Așa se întâmplă și în cazul blogosferei, care are tendința să crească folosind atât vitalitatea proaspătă cât și selecția naturală a ideilor.

Deci nu, dacă vrei să intri în blogosferă, pur și simplu nu te reține nimic. Se poate, trebuie doar să vrei. Și eu aveam 10 unici pe zi când alții aveau mii, și eu am pornit de jos, n-am ajuns, încă, în vârf, dar știu că sunt pe drumul cel bun. Important este să nu scriu tâmpenii (prea des).

13 Comentarii

 1. Camil Stoenescu 16 martie 2010 la 05:55 - Raspunde

  cine intra in blogosera cu gandul la trafic si popularitate, inainte de continut si pentru ca simte ca are ceva de spus, mai bine ar sta deoparte.

 2. ocsike 16 martie 2010 la 14:15 - Raspunde

  Bucuria de a avea un blog am simțit-o și eu săptămâna trecută când cineva mi-a mulțumit că și-a reperat telefonul cu Windows Mobile în urma unui post de-al meu. Și totuși după ce îți faci blog urmărești și traficul, și te bucuri când îl vezi crescând =D

  • Robin Molnar 16 martie 2010 la 16:57 - Raspunde

   =D Da, este foarte corect. Trafic mai mare este recompensa pentru munca ta! =D

 3. Camil Stoenescu 16 martie 2010 la 14:40 - Raspunde

  @ ocike – adevăr grăiești 😉

 4. claudia 18 martie 2010 la 17:05 - Raspunde

  Oau! Parca m-am intors in timp, pe vremea cand profa de romana ne punea sa facem analiza sintactico-morfologica a unui text. Cu mica diferenta ca azi ai afisat pe tabla textul meu.

  Hai sa explic ce-am dorit sa spun prin:\”Mi-ar placea sa am propriul meu blog, tot e \”in trend\” dar, din pacate, dupa ce-am vazut aici, n-am nicio sansa.\” M-am referit la incapacitatea mea tehnica(nici macar nu stiu daca termenul tehnic este utilizat corect). Adica, eu nu ma pricep la \”chestiile\” care tin de realizarea efectiva a unui \”loc virtual\” denumit blog. In imaginatia mea stiu exact cum ar trebui sa arate, si alte detalii, dar din pacate nu ma pricep efectiv sa le pun in practica. Probabil asa este, nu trebuie sa fii guru in computere ca sa ai blog dar, cu siguranta trebuie sa ai minime cunostinte de \”ceva in computere\” ca sa-i dai viata, nu?

  Si, in incheiere: daca acest blog este un portal spre lumea ta, atunci inseamna ca, prin extensia definitiei, blogosfera este o a treia dimensiune ?

  • Robin Molnar 19 martie 2010 la 02:48 - Raspunde

   =D Dacă știi să scrii comentarii pe acest blog, cred că știi să-ți ții și un blog. =D

   Legat de a treia dimensiune. N-aș spune asta despre blogosferă. Aș spune că este aceeași dimensiune, dar extinsă să cuprindă lumile tuturor celor care o populează. =D

 5. TNH 19 martie 2010 la 02:50 - Raspunde

  Da, ştiu că sunt ca o muscă în lapte, dar acum chiar am de gând să zic ceva important:
  Dragă Claudia, intră pe wordpress, adică aici [url=http://wordpress.com/]http://wordpress.com/[/url] şi apasă pe butonul ăla portocaliu pe care scrie Sign up now. Apoi urmezi instrucţiunile care îs pentru toată lumea şi o să ajungi să scrii primul articol pe blog în mai puţin de juma\’ de oră. Nici nu-ţi dai seama ce repede ajungi acolo. Apoi poţi să faci experimente prin lista de setări, că nu te grăbeşte nimeni. Partea cea mai faină e că e gratis. Nu-i musai să-ţi faci blog pe Joomla!, ca acesta, că e mai complicat un pic şi n-are rost, şi oricum WordPress-ul e foarte prietenos cu toată lumea încă din prima secundă.
  Succes!

  • Robin Molnar 19 martie 2010 la 02:50 - Raspunde

   =D Foarte tare! =D Și foarte corect, dealtfel. =D Mulțumesc.

 6. claudia 19 martie 2010 la 18:33 - Raspunde

  Multumesc Robin si TNH.
  Da ce-i acela un Joomla? Si mai e si\”lista de setari\”…. Aceeasi chineza.
  In fine, am gasit un om cu suflet mare, direct proportional cu fizicul, care de mila (sau satul de vaicarelile mele) s-a oferit sa ma introduca in meandrele blogosferei (in ale concretului n-are timp). Intrebarea lui: \”vrei domeniu?\” Daca domeniu = una bucata mosie proprietatea subsemnatei, care sa includa musai conacul, atunci vreau! Totusi, am vaga impresie ca domeniu cu pricina e altceva. Deci, inainte sa invit omu\’ la o BR RC ca sa transam cum e cu domeniu, aveti ceva sugestii de raspuns?

  • Robin Molnar 19 martie 2010 la 18:46 - Raspunde

   =D Un domeniu de internet este o adresă web mai specială, de genul http://www.robintel.ro. Poți folosi și un subdomeniu (ceea ce-ți și recomand, cel puțin momentan), de genul claudia.wordpress.com (sigur e luat), că ăla e moca. =D Practic, este adresa de internet unde te găsește lumea. =D

 7. claudia 20 martie 2010 la 17:11 - Raspunde

  Asa-i, claudia.wordpress.com e luat. De o nemtoaica. Dar macar scrie frumos!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.