Despre paradigmele statului

Zilele trecute v-am întrebat despre cum ați defini statul, iar astăzi vom vedea de ce, pentru că – pe acest blog – totul are sens și nimic nu este întâmplător. Astfel, un cărturar modern, la un moment dat a spus așa: (că) statul este format de un popor care vorbește aceeași limbă, are aceeași cultură și aceeași religie. Și, cumva, m-am deprimat, că parcă nu putem scăpa de religie nicicum.

Apoi, mi-am dat seama că vorbim despre definiția romantică a statului și că avem trei elemente pentru că așa sună mai bine, aproape oficial, când – de fapt – paradigma modernă a statului are nevoie de doar două dintre idei: popor și cultură.

Și voi da câteva exemple europene, ca să se înțeleagă mai bine:

  1. Olanda, țara în care se închid biserici, fără a se dezintegra statul.
  2. Scandinavia, unde n-ai nevoie de credință ca să ai un stat, pentru că statul se raportează la altceva: la oameni și la cultură.

Cred că două exemple sunt de ajuns, pentru că statul modern este un stat inclusiv, care conține și minoritățile religioase (sau de altă natură), singura condiție fiind aceea a respectării poporului și culturii statului respectiv. Vedeți, nicio urmă de religie.

De asemenea, statul modern – bazându-se pe un model inclusiv – respinge excluziunile sociale bazate pe religie sau alte criterii externe de voința individului, ceea ce m-aduce la subiectul zilei:

Pentru a realiza un stat unitar român, adică Unirea Basarabiei cu România, trebuie să creăm premizele modernizării statelor, pentru ca împreună să formeze un stat unitar modern, inclusiv.

Aceasta și pentru că Patriarhia Moldovei se va opune Marii Reuniri, întrucât își va pierde o parte din proprietăți, lăcașe de cult și alte stabilimente ce i-au aparținut cândva patriarhiei de la București.

Greșesc?

1 Commentariu

  1. U R A N U S 27 februarie 2014 la 21:01 - Raspunde

    In Olanda inca inainte de 1990, multe biserici au fost vandute si transformate in restaurante, iar olandezii , precum toate Monarhiile europene (chiar si Spania) sunt in devenire tari ateiste, cea ce dovedeste ca rationalismul este cel care asigura bunastare si normalitate sociala, si nu biserica, care este de fapt o aberatie, fiind -in practica- opusul total a cea ce predica, adica o masina de facut bani, prin extorcare, minciuni si furt.Dealtfel si alte tari (mai mult ) atee, sunt cotate ca printre cele mai bune societati de pe mapamond, exemplu clar, Uruguay, care a devenit un Mecca al cetatenilor de pretutindeni, datorita nivelului de trai obtinut si sigurantei individului,la preturi accesibile mai oricui.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.