Despre reducerea TVA la alimente

Foarte pe scurt. Oricum s-ar pune problema, orice ban care nu ajunge la stat, ci la cei care produc, merge acolo unde trebuie.

Ca-n orice economie, statul este cel mai prost administrator al banilor, deci este bună orice inițiativă prin care banii nu mai merg pe risipa organizată ci merg spre cei care activează în economie, producând bunuri sau servicii.

Sigur, putem face pe interesanții și să spunem că banii ăia nu vor ajunge în buzunarele cumpărătorilor sau că produsele nu se vor ieftini. Mi se pare o afirmație hazardată, în primul rând pentru că fiecare agent economic are politicile sale de preț și unii s-ar putea să mai lase din preț, ca să câștige mai mult din piață.

Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că România este o piață săracă, de aceea piața de alimente este, mai de grabă, inelastică. Ce înseamnă asta? Că nu este musai ca o scădere a prețului să ducă și la creștere a consumului, cel puțin nu printr-o relație simplistă, pentru că românii cumpără, deja, minimul necesar. Deci ce poți consuma mai puțin decât minimul minimului?

Pe de altă parte, anumite sectoare ale comerțului sunt îndeajuns de avansate pentru ca o scădere a prețului să ducă la o creștere a consumului, doar că aceasta nu va vi la alimentele de bază, ci la derivate sau auxiliare.

Deci, oricum am privi lucrurile, banii vor rămâne o parte la producători, o parte la distribuitori și o parte la cumpărători, cu mențiunea că, practic, tot la cumpărători rămân, pentru că și producătorii, dar și distribuitorii sunt, evident, cumpărători, aceasta întrucât aceștia nu se hrănesc prin fotosinteză.

Deci da, foarte simplist explicată, reducerea TVA este pozitivă.

P.S. Îmi dau seama ce fel de țară aveam, dacă Victor Ponta, hoț dovedit, este un premier mai bun decât cinstitul Ciorbea. Mi-am spurcat gura zicând aceasta, dar era un amar pe care trebuia să-l scot.

P.P.S. În buna tradiție a egoismului național, unii cer ca reducerea TVA-ului la alimente să se reflecte în totalitate în scăderea prețurilor. Mai pe șleau, cumpărătorii se așteaptă cumva, nu știu cum, ca numai ei să câștige. Dar eu vin și întreb: – Auzi, dar restul de ce să nu câștige și ei ceva? De ce să nu câștige toată lumea?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.