Nu mai pot scrie fără diacritice

Serios, mi se pare mult, mult mai simplu de scris cu diacritice, iar învățarea lor durează doar câteva ore, până te obișnuiești cu ele.

Desigur, foarte multă lume le-a încercat, doar că s-a lăsat confuzată de modele de așezare neinspirată a tastelor, pentru că n-au știu ce layout să aleagă pentru tastatură, astfel încât să nu se încurce.

Cel mai simplu, mai ergonomic și mai logic layout de tastatură este Romanian Standard (Radu zice el ceva acolo, dar noi vrem ceva mai simplu, deci nu folosiți tastatura de programatori!), în care Y și Z nu sunt inversate, iar ă și î sunt puse deasupra lui ș și ț. Observați poziția căciulițelor? Dacă acestea sunt sus, tastele sunt pe rândul de sus, lângă P, și invers, dacă acestea sunt jos, ca la Ș și Ț, acestea sunt pe rândul de jos.

Este foarte simplu și cred că oricine are pretenții să fie luat în serios trebuie să facă un minim efort de curtoazie, pentru a le facilita cititorilor înțelegerea textului.

Sigur, diacriticele provoacă complicații în alegerea fontului site-ului, just, dar cred că lizibilitatea textului și facilitatea parcurgerii acestuia ar trebui să fie principalii factori care să determine utilizarea, sau nu, a diacriticelor.

În fine, cine vrea să le folosească, cred că o face deja.

În contrapartidă, eu nu mai pot scrie fără diacritice, cel puțin nu pot scrie cursiv și coerent fără ele, pentru că trebuie să fac substituții mentale ca să pot scrie, și parcă mi se împiedică degetele.

P.S. Scuza cu “tastatura are peste 100 de taste, nu mă pot învăța cu încă 5” mi se pare penibilă și lașă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.