Despre vinovăție și decență

Decența este acel factor subiectiv care intervine în toate acțiunile individului și care-l ferește pe acesta de a cădea în ridicol.

Decența este un summum de calități umane precum cinstea și omenia, în aceeași manieră în care cinstea și omenia unui om îi determină acestuia decența.

Dacă vreți, decența este locul geometric în care se desfășoară cercul calităților umane, iar lipsa mai multor calități umane duce la deformarea cercului, deci a decenței, deci la o lipsă a acesteia.

Din această perspectivă, eu cred că un om decent este incapabil de corupție.

Acum, mă uit la cei perindați pe la DNA în ultimele zile și o să mă leg de Nicușor Constantinescu, întrucât despre Adrian Năstase am tot vorbit: vouă vi se pare că omul s-a comportat decent?

Mie mi se pare că acesta s-a smiorcăit și s-a ferit și s-a tras și s-a sustras și a invocat și chiar i-a cerut parlamentului să desființeze DNA

Domnule, am mai văzut oameni duși la audieri, am fost și eu, au fost și mulți alții, mulți nevinovați, dar parcă așa o lipsă de decență, de demnitate umană, de verticalitate și de bărbăție, parcă n-am mai văzut. Ceea ce mă face să cred că dacă omul s-a comportat indecent și nedemn în drum spre parchet, este plauzibil s-a comportat indecent și nedemn și în funcție.

Adică, nu se poate să fii demn în funcție și nedemn în urmărirea penală, sau invers, pentru că decența nu este o stare flexibilă a personalității.

2 Comentarii

  1. Alina M 16 ianuarie 2014 la 13:20 - Raspunde

    Ce m-a distrat cel mai mult e că omul era mirat că vin să-l salte unii de la București. Păi dacă în jud. Constanța nu s-a găsit nimeni care să-l ia la întrebări, ce erau să facă? Să aștepte să se predea singur?

    • Robin Molnar 16 ianuarie 2014 la 13:34 - Raspunde

      Cu siguranță știa că din județ nimeni nu vine să-l salte și, când s-a trezit vârât, s-a revoltat că de ce vin unii de la Capitală să-l ia, așa cred și eu, ca și tine.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.