Două aspecte despre scandalul de la Șincai

Pe scurt, niște liceeni au creat un grup de Facebook pe care să facă mișto de profesori și au fost prinși.

În primul rând, nu e OK ca profesorii batjocoriți să fie judecătorii cauzei, pentru că există riscul ca aceștia să fie răzbunători, nu dascăli/ formatori. În principiu, niciodată victima nu trebuie să fie călău.

Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că atât copiii, cât și profesorii au drepturi. Copiii au dreptul să spună și să scrie ce vor, dar și profesorii au dreptul de a fi tratați cu decență, iar pentru ca actul educațional să funcționeze este nevoie de o relaționare naturală, neperturbată de mișto-uri bilaterale.

Desigur că ambele părți au greșit, desigur că ambele părți au exagerat și, de aceea, cred că nu putem privi chestiunea doar în alb și negru: unii, sau alții, au greșit, nu putem generaliza așa, ar fi incorect.

Ce este corect este că cei doi care au primit nota 4 la purtare au fost tratați abuziv (pentru că victima nu poate fi călău), cei 200 care au intrat în horă au diverse grade de vinovăție, 600 de oameni sunt nevinovați pentru că, deși făceau parte din grup, n-au atacat demnitatea umană a profesorilor, iar profesorii care au fost simultan și victime, și călăi, s-au aflat în conflict de interese și ar fi trebuit să-și decline competența în dezamorsarea conflictului.

Copiii sunt copii, fac prostii. Profesorii sunt oameni, imperfecți, greșesc. Unii trebuie să fie iertați, alții trebuie să ierte, dacă cei care au greșit înțeleg că au greșit și dacă cei care au greșit față de cei care au greșit înțeleg, într-adevăr, că și ei înșiși au greșit.

Până acum, însă, nu se vede niciun semn, din nicio parte.

Și nu, nu cred că discuția trebuie dusă înspre “libertatea de exprimare”, în principiu pentru că sunt copii și trebuiesc măsurați cu altă măsură. Iar măsura nu este legea și tribunalul, ci buna cuviință și iertarea.

Toți am fost copii, toți am făcut miștouri, unii încă mai facem. Toți greșim, toți trebuie să iertăm, toți trebuie să admitem atunci când greșim. Iar aici nu există nuanțe de alb și negru.

1 Commentariu

  1. Nautilus 02 martie 2015 la 22:54 - Raspunde

    Ca urmare a incidentului cu memele de la Liceul Şincai din Cluj, cei 61 de elevi care au postat pe Facebook caricaturi cu profesorii lor au fost sancţionaţi de către directorul liceului cu scăderea notei la purtare. (Comentacii au discutat despre spânzurătoare, ardere pe rug, decapitare ca la ISIS şi alte metode de Orient Mijlociu de a-i veni unuia de hac în public.)

    Elevii îşi merită soarta, fiindcă n-au realizat că e o idee deosebit de proastă să provoci direct un tigru fără să ai mijloace de a-ţi pune pielea la adăpost.

    Spre exemplu, în cazul lor, să îi dea o bere unuia care nu e elev, nu locuieşte în Cluj şi are cont de Facebook, să posteze ăla pozele de pe contul lui, ca să se piardă urma autorilor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.