Educație: Tablete sau toalete în școli?

Multă lume îl acuză pe Ciprian Cojocaru, Head of Telecom Division la Samsung România pentru următoarea afirmație:

Există proiecte de digitalizare în şcoli, însă trebuie să accelerate. Pentru a putea dezvolta zona rurală, trebuie să investim în infrastructură. Cred că este de preferat să avem tablete în şcoli şi pe urmă să rezovlăm problema toaletelor din curte.

Zoso.ro

Pare cinic, dar nu este, iar orice om care vreodată s-a implicat activ în alfabetizare, educație și noi tehnologii poate să confirme: da, este de preferat să ai tabletă la școală, chiar înainte să ai toaletă.

Toaleta la școală nu îți mărește șansele de a învăța mai mult sau mai bine. Îți crește confortul, dar dacă comunitatea nu a considerat necesar să construiască toaleta decentă, probabil că altele îi sunt prioritățile, iar din acest cerc vicios se iese doar prin educație, inclusiv folosind tehnologia.

Da, ar fi frumos să avem toalete cu apă curentă și canalizare la toate școlile, dar asta nu se va schimba atâta timp cât aceeași comunitate va avea acces la aceleași idei, înțelegeți ce spun?

În Bangladesh, în anumite țări africane mai răsărite și în alte locuri subminate de sărăcie, întâi ți se dă tableta, ca să ai acess la informație și educație, pentru că apoi înveți pe ea că nu este normal să nu ai acces la apă curată, canalizare și alte necesități.

Da, comunitatea trebuie să se ocupe de toalete, nu guvernul. Dar guvernul poate să se ocupe de educație, alături de comunitate. Ceea ce înseamnă că privind chestiunea prin ochelarii orgoliului civilizației ratăm esențialul: accesul la informație poate facilita accesul la facilități.

Greșesc?

6 Comentarii

 1. Malin 17 noiembrie 2016 la 07:59 - Raspunde

  Eu am evitat sa ma pronunt pe subiect tocmai fiindca din aproape tot ce am citit pe net apropo de declaratia astuia am inteles ca exista in fond expectativa ca Samsung sa se simta vinovati si sa faca toalete in scoli inainte de a da tablete.
  A fost cliseul ala tipic romanesc in care altcineva e vinovat si altcineva trebuie sa faca, in niciun caz parintii copiiilor respectivi care de 27 de ani voteaza pe unii si aceiasi ticalosi.

  • Robin Molnar 05 decembrie 2016 la 15:58 - Raspunde

   Tind să fiu de acord: să-i facem de rușine, că noi, vinovații, nu avem rușine.

 2. Xtall 17 noiembrie 2016 la 16:20 - Raspunde

  La fii-mea in clasa 0 au pus deja 😀
  E si nasol e si fain, nu’s cum sa zic. E fain ca vad mereu seara ce au lucrat la ore si ce “opere” a facut fiecare. Dar e nasoala rau aplicația aia pe care o folosesc, seesaw, nu toate dispozitivele pot sa scaneze codul ala de acces. nu stiu daca suntem vreo 4 care accesam din toata clasa aia

 3. ice4you 20 noiembrie 2016 la 10:31 - Raspunde

  Dar la scolile care nu au energie electrica/caldura (de obicei tot alea cu buda in curte), e de preferat tot tableta in locul “confortului”?
  Doar intreb si eu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.