Eu nu înțeleg o chestie!

Bine, eu nu înțeleg o groază de chestii, e firesc, dar despre prezența armatei belgiene pe străzi, la Bruxelles, chiar nu o înțeleg. Serios, post-factum, mai este vreun risc de atentate?

Adică aceleași servicii secrete care n-au făcut nimic până acum se trezesc că, vai, e groasă. Nu știu nici ele cât e de groasă, fac și ele un teatru panicard, ieftin și de fațadă, ca să creadă lumea că au situația sub control. Serios, dacă serviciile secrete erau atât de competente, îi prindeau pe criminali înainte, cu mult înainte…

Și legat de controalele la granițe, la fel, sunt tot teatru ieftin: hai să le stricăm treaba călătorilor, ca să dăm impresia că facem ceva util, că păzim cetățenii! O prostie: toți teroriștii de la Paris erau cetățeni europeni, mai europeni decât noi, și ar fi intrat în UE și-n Schengen în orice moment ar fi vrut ei, bașca ar fi putut trece și cu poloniu în portbagaj, nu i-ar fi controlat nimeni, niciodată.

Nu vreau să fiu panicard, dar vreau să ne păstrăm simțul realității: nu poți supraveghea 600,000,000 de milioane de cetățeni. Statistica spune că, la atâta amar de oameni, sigur se găsește cel puțin o hoardă de nerozi care să ne strice nouă, din când în când, ploile.

Ar trebui, deci, să rescriem regulile societății pentru câțiva derbedei? Închidem școli și metrou? Ce urmează, să stăm în case câte o săptămână, eventual să păzim ușa cu rândul? Păi treaba autorităților este fix aceea de a ne degreva pe noi de sarcina asta, pentru că Evul Mediu s-a terminat de multă vreme…

De asta zic, trebuie să vorbim despre limitele libertății de asociere și, mai cu seamă, despre limitele până la care ar trebui să-ți fie permis, legal vorbind, să fii dobitoc, depășirea acestei bariere fiind ilegală.

Pentru că, uite, în acest moment, un grup de extremiști albi cu cearceafuri în cap arzând o cruce de lemn în fața casei unor negri este libertate de asociere, nu Ku Klux Klan. Deja e ridicol, renunțăm la libertățile noastre colective ca să ce? Să dormim mai departe într-o iluzie?

Hai să facem ceva mai constructiv!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.