Extratereștrii sunt printre noi

NASA va susține și astăzi o conferință de presă, de data asta despre o descoperire din domeniul astrobiologiei. Au găsit o bacterie care trăiește într-un mediu extrem de toxic. Și nu se hrănește cu oxigen. Wow, credeam că bacteriile care procesează azotul sunt sintetice.

La televizor se spunea că ar fi prima formă de viață care nu este bazată pe carbon. Era să mă înec cu supa de varză (doar nu credeți că la 100 de kilograme aș mânca altceva, nu?). Mă rog, cine a venit cu știrea asta ar trebui trimis să repete din nou ciclul gimnazial. În principal pentru că formele de viață care nu sunt bazate pe carbon n-au șanse de supraviețuire pe o planetă dominată de viața carbonică, în principal pentru că viața carbonică este avantajată din simplul fapt că elementul chimic numit carbon reacționează mai ușor cu alte elemente, mai ușor decât siliciul, despre care spunem că este chiar aproape de a fi inert chimic.

Știm, deja, că avem viață carbonică datorată azotului (multe specii de bacterii). În schimb, când mi se spune despre fosfor ca sursă exclusivă de energie, mă gândesc că doar o formă de viață bazată pe siliciu poate face una ca asta. Revelația – și cred că despre asta va vorbi NASA – constă în faptul că s-a găsit viață carbonică capabilă să folosească fosforul pe post de hrană (energie, mai bine zis).

Revelația și mai mare ar fi ca bacteria aia să fie o formă de viață bazată pe siliciu, o chestie atât de SF încât nu pot să cred. Mă rog, chestia asta are sens doar prin prisma faptului că dacă mediul este prea toxic, viața carbonică n-are, totuși, șanse de supraviețuire, tocmai pentru că elementul chimic numit carbon reacționează destul de ușor cu alte elemente. Orice avantaj are și dezavantaje, cum ar veni.

Să vedem ce va fi, nu pot decât să speculez.

2 Comentarii

  1. Mihai Todor 02 decembrie 2010 la 22:36 - Raspunde

    Mda, trăiască românașii noștri care iar au dat gaura la macaroană cu știrea secolului… Trebuia să citești și tu unul din [url=http://arstechnica.com/science/news/2010/12/bacteria-can-integrate-arsenic-into-its-dna-and-proteins.ars]articolele originale[/url] pe tema asta, ca să nu aberezi prea tare 😛

    De fapt este vorba de substituirea, într-o oarecare măsură, a fosforului cu arsen, fosforul fiind unul din cele 6 elemente chimice care se găsesc în cantități abundente în corpul uman (și în toate celelalte organisme vii de pe Pământ).

    Da, era de așteptat ca acest fenomen să fie posibil, dar nu se credea că va fi întâlnit în natură, pe planeta noastră.

    Nu, în nici un caz nu ar fi putut fi vorba despre substituirea carbonului, din simplul motiv că legăturile carbon-carbon nu pot fi înlocuite cu legături siliciu-siliciu (sau bor-bor) în condițiile de presiune și temperatură de pe planeta noastră, din motive de stabilitate.

    • Robin Molnar 03 decembrie 2010 la 09:41 - Raspunde

      =D Citisem pe mai multe site-uri faza cu arsenul care înlocuiește fosforul. Dar dacă nu aberam nu eram eu. Nu mă simțeam eu bine.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.