Fără improvizații

Mor când văd improvizații. Parcă văd, cu ochii minții, cam ce nenorociri se pot întâmpla. Mor, pur și simplu. Și nu înțeleg, nici bătut cu parul rupt din gard, de ce oamenii le acceptă. Înțeleg că pe vremea blestematului nu se găseau de niciunele, iar oamenii trebuiau să improvizeze, dar acum…

De exemplu, mor când văd prelungitoare electrice în magazine de genul 38,000 sau 1 euro. Mor. Am luat unul o dată, de curiozitate. În interior avea un fir de 0,7 milimetri diametru, poate chiar mai subțire, fir ce nu era nici măcar din aluminiu (de cupru nici nu mai zic), ci din ceva metal sulfat cu aramă la suprafață, dar care era dur, susceptibil la supra-încălzire și, deci, la incendiu. Carcasa era dintr-un PVC neignifugat, susceptibil la topire și ardere. Ce mai, avea toate calitățile unei bune surse de incendiu.

La fel, mă omoară prelungitoarele turcești. Mor când le deschid, mă ia cu palpitații la inimă. În primul rând pentru că au firul subțire, de 1 milimetru diametru, lipituri din materiale de proastă calitate, un fel de cositor luat la mâna a treia, sau contacte cu șuruburi din naiba știe ce metal, prost conductor electric. Să nu uităm că atunci când curentul trece prin zone de contact electric, nu de lipire, suprafața aia de contact riscă să se încălzească, mai ales dacă metalele au rezistențe diferite (același metal,  benzile metalice având lungimi diferite, de exemplu). Să nu mai spun că și plasticul ăla este neignifugat, deci iarăși avem o suspiciune de supra-încălzire și incendiu.

De exemplu, aici unde m-am mutat în chirie, proprietarul mi-a pus la dispoziție un prelungitor. Era de-ăsta turcesc. L-am rugat să îl ia. Mi-am adus de acasă, că aici nu văzusem întrucât nu știam orașul, prelungitorul meu. Am dat vreo 65 de lei pe el, are protecție la supratensiune (nu știu cât de eficientă, și nici nu vreau să aflu), făcut în Germania, cu firul de alimentare având diametrul de 3,5 milimetri. Mai mult, cum blocul nostru a fost făcut în Epoca de aur (a securiștilor), pe un perete n-am priză. Așa că am fost nevoit să-mi cumpăr cablu, să-l tai pe ăla de la prelungitor, să-l lipesc, și să-l fac mai lung.

Și sunt două secrete aici. Am luat tot cablu de 3,5 milimetri, tot din cupru, chiar dacă e mai scump, și, mai mult, am citit instrucțiunile de folosire de la prelungitor. Cablul de alimentare nu se înnoadă, pentru că există risc de supra-încălzire. Așa că, acum când cablul meu are vreo 12 – 15 metri, îl fac rolă, ca să nu atârne aiurea, rola având diametrul antebrațului meu.

Sunt câteva lucruri de bun simț pe care le poate face oricine, ca să nu ardă ca șobolanul în casă. Dar nu, bănuiesc că e mai importantă băutura și țigările, decât un minim de siguranță electrică.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.