Faza cu pensiile militarilor

OK, să începem prin a o spune pe aia dreaptă: majoritatea pensiilor din sistem nu sunt pe merit. Să vedeți și de ce, după care să-mi spuneți, dacă așa vă este vrerea, că greșesc cu ceva.

În sistemul public de pensii, se merge pe principiul contributivității. Toată viața dai la stat x% din salariu care ți se întorc înapoi, peste ani, sub formă de pensie. Deci pensia se calculează în funcție de venituri, fiind proporțională cu niște procente din acestea.

Numai că la miliari nu este așa. Pensia nu se calculează în funcție de contribuția dea-lungul perioadei active, ci în funcție de contribuția de la ultimul salariu. Ceea ce pentru restul fraierilor ieșiți la pensie este un fel de țeapă.

Ce vedeți la TV este țeapă: pensiile nu sunt pe merit pentru că nu sunt calculate conform principiului echității al propriei contribuții. Nu, militarii au pensii speciale, de acolo și numele, în speță niște cadouri.

Și e vina noastră că le au, a tuturor. Când Iliescu le făcea cadouri soldaților (cum le-a mulțumit și minerilor) făcându-le pensii speciale, noi toți am stat capră, că doar nu se dădeau din banii noștri, nu?

Când mârlanu și beteșugul de Ilici discrimina poporul în funcție de ocupație, instituind tot felul de pensii speciale în special în rândul foștilor funcționari de stat, n-a fost prost, bate-l-ar Dumnezeu, nu, a fost băiat deștept. A făcut o investiție din bani publici, ca un fel de mare cadou electoral, care investiție i s-a întors înapoi sub formă de masă electorală.

Ar trebui să medităm un pic la asta. Niște pensionari – mulți – știu că nu și-au luat pensiile pe merit, dar nu le pasă, ei îi votează în continuare pe cei care le-au dat un mai bun os de ros. Ce principii, ce etică, ce echitate socială? Sunteți nebuni? Ce știți voi, pulimea care a lucrat în fabrici și uzine, pe șantiere și câmpuri, fie ploaie, fie ninsoare, fie vânt? Noi știm mai bine, par a spune protestatarii ăia.

Nu, Partidul n-a murit. A ieșit la pensie, dar o duce bine-mersi, spre deosebire de tinerii care se sufocă sub presiunea socială actuală.

Ada Milea – Ceausescu n-a murit

Asculta mai multe audio diverse

Protestele astea sunt legale, dar imorale. Aș vrea să se rețină!

P.S. În mod surprinzător, Zoso este mai temperat pe acest subiect decât aș fi crezut.

P.P.S. Să nu mai aud mizeria aia cu: alarme, rahaturi, mutări, trageri. Este o meserie pe care oamenii și-au ales-o și, ca orice meserie, are și părți bune, dar și părți nașpa.

6 Comentarii

 1. xtall 24 ianuarie 2011 la 22:00 - Raspunde

  De ce crezi ca nu schimba sistemul 🙂 ?
  sunt mai normale taierile fata de introducerea unui sistem de contributii ? ca sistemul nu s-a schimbat (la ei)

  • Robin Molnar 24 ianuarie 2011 la 22:09 - Raspunde

   Ar fi normal să se taie și să se desființeze sistemul alternativ, să aducă toate pensiile în sistemul normal, cum are toată lumea. De ce unii să fie mai cu moț? Tot ei să fie privilegiații?

 2. xtall 24 ianuarie 2011 la 22:27 - Raspunde

  Nu stiu dar nu cred ca exista sistem de plata pentru militari similar cu privatul, poate Legiunea Franceza dar ala e un sistem privat ce nu are nici o treaba cu tara.
  Cam toate armatele din lume sunt platite special au pensii speciale dar la raportat la salariile lor nu sunt mari, la noi se merge ca suntem in Europa si salarii Europene lor li s-a marit primii. Ar trebui rariti ca de multi sunt multi, si de frecat menta oricum freaca, razboaie in fiecare luna n-au, nici macar unul pe an nu au. chiar de ar fi un razboi ei sunt tot degeaba, acum nu mai vine nimeni cu armata, iti trantesc o bomba si pa …tine tu armata 😛

  • Robin Molnar 24 ianuarie 2011 la 22:31 - Raspunde

   E bine că nu e război. E bine. Dar, dacă ar fi, crezi că ar fi pregătiți? Eu nu cred, sincer nu. Jumătate au ficatul ros de alcool și-și dau duhul după zece minute de alergat. Mersi, așa pot să-mi iau și io o pușcă și să lupt din plop, tot atâta treabă fac. Nu-mi trebuie pensie specială.

 3. Adidasi de Vanzare 25 ianuarie 2011 la 08:39 - Raspunde

  Intr-adevar, “partidul” nu a murit, el vegheaza asupra noastra si inca mai suge sangele societatii. Ar trebui sa primeasca si ei pensia in functie de modul de cotizare. Ei au pensii de europeni, iar noi traim in lumea a 3-a.

  • Robin Molnar 25 ianuarie 2011 la 11:53 - Raspunde

   Nu trăiesc ca în lumea a treia, aș exagera. Dar ăia trăiesc, în schimb, ca în pampas.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.