Furia Anti-ANAF

Să începem cu două titluri evident bombastice:

 1. ANAF a paralizat Clujul. Zeci de magazine sunt închise, iar pe uşi au fost lipite afișe de către ANTIFRAUDĂ
 2. Amendă de 5.000 de lei şi activitatea suspendată pentru o lună, pentru un minus de 50 de lei în gestiune

În primul rând,  greși este omenește și i se poate întâmpla oricui. În al doilea rând, nu cred că trebuie să sărim și să punem botul la astfel de știri bombastice, în care bieții comercianți sunt jupuiți de vii pentru te miri ce.

Să nu punem botul la povești de genul “s-a dat restul greșit”, “era ciubucul”și alte asemenea, cel puțin nu atâta timp cât greșelile sunt sistematice.

În Cluj, de exemplu, au început să se mai închidă magazinele în care nu se dădea bon, pentru că lumea cere bon, nu primește, iese chindie și, iată, acum plouă și cu amenzi. Pentru că o afacere nu este o formă de asistență socială pentru patroni, și nici n-ar trebui tratată ca atare, biznisul impunând o anumită conduită și o anumită etică, iar cei care ignoră asta o fac pe banii lor.

Să luăm exemplul magazinului de mezeluri, nu cel din link, ci oricare. Să zicem că mie îmi plac mezelurile Box făcute la Tulcea. În fiecare zi, din Tulcea vine spre Cluj o mașină de mezeluri Box. Credeți că este rentabil pentru ăia să trimită cinci mașini pe săptămână, numai spre Cluj, dacă își țin actele în regulă?

Nu, desigur că nu, de aceea majoritatea mezelurilor se vinde la negru și, în general, magazinele de cartier așa vând. De aia se și strâmbă urât când le ceri bon la patru felii de salam. Pentru că trebuie să introducă în gestiune salamul tău…

La fel, am luat niște flori din Hațeg, am cerut și am primit bon. Doar că nu cred că marfa era gestionată corespunzător, iar vizavi de loteria bonurilor, doamna mi-a spus așa: “degeaba vă dau bonul, dacă marfa nu este în gestiune”. Just. Dar dacă eu pierd bani din cauza voastră, să nu credeți că nu ne întâlnim în instanță…

Plus de asta, știți ce mă reține din a sesiza ANAF cu privire la suspiciuni de fraudă? Nimic.

Așa că nu, nu-mi fac griji în ceea ce privește activitatea ANAF, cu mențiunea că, dacă la Cluj chiar s-au pus pe treabă, județul Olt ar trebui închis aproape cu totul, la fel și Mehedinți sau Ialomița, iar acestea sunt doar câteva exemple.

 

11 Comentarii

 1. Marius 23 martie 2015 la 13:19 - Raspunde

  De undeva trebuie inceput. E bine sa se inceapa cu puterea exemplului si sa pice 2,3 magazine.

 2. Xtall 23 martie 2015 la 14:13 - Raspunde

  E posibil sa te inseli, cred ca aproape sigur magazinul de mezeluri Box făcute la Tulcea care vine in fiecare zi la Cluj nu vinde la negru. Cine produce la un volum constant nu isi permite sa faca evaziune.
  Magazinele de cartier vând la negru tocmai pentru ca nu isi permit sa cumpere la cantitatea si volumul constant oferit de producători.
  Ei nici nu pot vinde asemenea cantități, cosul lor de cumpărături consta in câteva produse cumpărate de la supermarketurile si depozitele locale, nu de la producători externi (maxim poate doar de la cei locali). Am fost la un depozit sa pun un soft de evidenta stocuri, cumpara astia de cartier cate 10 pui pe saptamana, cateva salamuri… vreo 4 navete de bere, 5 sucuri, asta nu e vânzare, e bișniță.
  Normal ca la vânzare nu prea mai au ce adaos decent sa pună din moment ce produsele exista la supermarket cu preț mult mai mic iar ca sa nu ridice pretul mult prea sus se duc pe vânzarea la negru. Dar de cumparat si ei cumpara cu acte in regula, perfect normal, însă mai departe frauda la ei se face. Nici nu-si permit altfel 😀

  • Robin Molnar 23 martie 2015 la 14:19 - Raspunde

   Ok, atunci cum de au rulaje de 5,000 – 10,000 de lei pe zi?

   • Xtall 23 martie 2015 la 14:31 - Raspunde

    Fiindca probabil unii au o gama mai variata de produse pe care le comercializează.
    Daca vand si paine de ex. devine altceva, la pâine e in general volum de vanzari mare iar acolo au si contracte de aprovizionare.
    Dar cu altele, din ce am vazut, se duc la aprovizionare la supermarketuri si depozite locale, cu maxim un portbagaj de mașină (personala, nu dubite sau altceva) Se termina ceva, se duc si mai iau 5 salamuri 😛

   • Xtall 23 martie 2015 la 14:58 - Raspunde

    Iar la depozite, nu zic ca e imposibil, am văzut si acolo o chestie ciudata, la o casa se contabiliza si incasa separat (doar pentru anumite produse), în trei conturi separate, pentru alte persoane (care făceau parte din patronatul firmei).
    Dar totul era contabilizat pana la ultimul bănuț, dacă o fi vreo șmecherie nu e locala, nu e exclus sa fie vreo înțelegere intre producător si patronatul depozitului, dar e greu de dovedit asa ceva atât timp cât produsele vin cu acte, facturi, etc.

 3. yvettefashion 24 martie 2015 la 12:12 - Raspunde

  IN 21.03.2015 au fost si in Zalau in Mal

 4. Bogdan 28 martie 2015 la 11:29 - Raspunde

  Eu sunt din bt . Am un chios de cartier si sunt in regula cu toate actele ! Dau bon fiscal si pentru o bomboana la 0,1 bani ! Am ajuns sa nu dorm noptile . Un magazin de alaturi a primit amenda 5.000 de lei pentru 1,3 lei plus in gestiune !(bani adunati din bacsis de 10 bani ) Ti se pare corect ?

  • Robin Molnar 30 martie 2015 la 09:15 - Raspunde

   Nu, nu mi se pare corect.

 5. un om de rand 29 martie 2015 la 09:56 - Raspunde

  Dragii mei, stiti cu cati bani (mita) se poate angja cineva la ANAF?

  • Robin Molnar 30 martie 2015 la 09:16 - Raspunde

   Nu, dar nici nu credem toate zvonurile.

 6. lașitate 06 mai 2015 la 20:06 - Raspunde

  Meriti tara incare traiesti. ANAF evita marile lanturi si prietenii guvernului si tu bazai pe aici pro ANAF.

  Ai perfectă dreptate. Eu sunt doar un anonim prea laș ca să-și asume o opinie, dar gsesc de cuviință să te critic pentru opinia asumată de tine. Bine-mi șade, semna-m-aș c-un mail fals.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.