Guverne sărace și cinstite

Pretenția cetățenească de la orice guvern este ca acesta să fie cinstit și să nu fure. Eu prefer un guvern care să fure, dar să și conducă țara așa cum trebuie.

De exemplu, guvernele conduse de Petru Groza în 1947 au fost al naibii de cinstite, dar au dus țara în cap. Chiar și guvernele conduse de Gh. Gheorghiu – Dej au fost cinstite până-n măduva oaselor și n-au furat niciun leuț din avutul țării, în schimb menținând controlul securității rusești asupra poporului român, oprimând intelectualitatea, mediul de afaceri și profesiile liberale.

Guvernele acelea au fost cinstite, pentru că pe vremea aceea corupția se plătea cu viața. Dar n-a fost suficient că au fost cinstite, pentru că erau ineficiente sau, cel puțin, cu viziune strâmbă. De aceea și acum noi plătim un anume preț a ceea ce a făcut ei. După șaptezeci de ani. Mai mult, un sfert dintre miniștrii guvernului Ponta sunt în semi-incopatibilitate. Unde-i cinstea?, vă întreb. Cred c-a murit sugrumată din fașă. Sau n-avea acreditare să intre în Palatul Victoria.

Personal, cred c-ar fi o mare realizare dacă guvernul acesta nu ne va întoarce înapoi în 2000 – 2004, când eram toți avuți ei dreq.

Ca să concluzionez, evident că prefer un guvern eficient și cinstit, dar dacă nu se poate, fiindcă restul poporului votează de-a-mpulea, mă mulțumesc și cu un guvern eficient (și nu chiar cinstit). Pentru mine este mai important ca țara să se dezvolte, decât că fură unii sau alții. Țara este mai importantă decât găinăriile politice.

Greșesc?

5 Comentarii

 1. ciresica 05 mai 2012 la 19:29 - Raspunde

  Eu nu cred ca exista guvern eficient, dar nu neaparat cinstit. Sa explic si de ce: in momentul in care ajungi sa furi nu te mai gandesti si la ceilalti. Te gandesti cum sa furi mai mult. Nu cred ca exista eficienta la un guvern care fura.
  Imi amintesc de o lectie din generala de istorie: intr-un sat au venit niste straini si se mirau cum la fantana era o cana din aur. Toti se intrebau cum de nu a fost furata inca. Pe atunci domnea Vlad Tepes. Cum ar fi sa traim cu acele reguli? Parca ai vrea sa ai un guvern mai putin onest

  • Robin Molnar 09 mai 2012 la 07:44 - Raspunde

   Unii, ca să poată ciupi în continuare, mai și fac. Nu știu, cred.

   • ciresica 09 mai 2012 la 20:48 - Raspunde

    Eu cred ca merg pe principiul: hai sa furam cat mai mult ca nu se stie pe viitor
    Merg pe principiul mult si rar decat putin si des. Ca in alimentatia sanatoasa :))

    • Robin Molnar 21 mai 2012 la 19:26 - Raspunde

     Se poate, nu am de unde să știu. S-ar putea, totuși, ca adevărul să fie undeva la mijloc.

     • ciresica 21 mai 2012 la 19:34 -

      Adevarul este mereu la mijloc.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.