Ideea lui Jirinovski, o invitație la viol geopolitic în grup

„Să ia Polonia regiunea care îi aparține, Ungaria să ia Transcarpatia, mai ales că majoritatea locuitorilor de acolo vorbesc limba maghiară. În Basarabia și Bucovina majoritatea locuitorilor sunt vorbitori de română. România visează demult să le ia înapoi. Sunt trei țări membre NATO. Transnistria să revină la noi, e pământ rusesc.”

Miruna Munteanu o spune foarte corect:

Aceasta invitație la viol geopolitic în grup nu reprezinta, însă, nicidecum șansa unor reparații istorice, cum cred naivii. Dimpotrivă, ar fi sfârșitul singurului proiect funcțional de reconciliere – Uniunea Europeană. Dincolo de toate păcatele sale, forța UE se sprijina pe o singura idee fondatoare: prosperitatea și valorile comune fac granițele irelevante. Această idee dezamorsează revizionismul, etnocentrismul, cercul vicios al revanșelor. A funcționat în cazul Franței și Germaniei, dovedind că dușmănii seculare pot fi depășite.

Și mai este ceva: în Bucovina, populația majoritară este formată din ucrainieni. Numai în mintea unui bolșevic jumătatea de Bucovină din Ucraina ar mai putea să-i revină României, pentru că acum această regiune este locuită în proporție de 85% de alte naționalități decât de români. Cum ar veni, suntem și noi acolo, 15%, dar cam atât, nici nu se pune problema unei majorități, decât în câteva comune răsfirate.

N-avem destule probleme cu alte regiuni ale țării unde românii sunt minoritari, mai vrem una? Asta, desigur, fără a mai lua în considerare aspectele care țin de etică și de dreptul internațional.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.