Legea Magnițki în România

Ar fi bună. Pentru cei care nu știu, legea Magnițki, adoptată inițial în parlamentul SUA, și apoi și-n țări precum Canada și Marea Britanie, se referă la limitarea drepturilor investiționale și financiare pentru oamenii suspectați de corupție.

Pe G4Media.ro, Bill Bower, cel care a inițiat acest proces legislativ în mai multe țări, ne spune, pe larg, contextul, eu mă limitez la a spune doar de ce avem nevoie de o lege Magnițki în România, și anume că noi, muncind cinstit, nu putem concura cu cei care fură.

Ajungem, astfel, în situația în care oameni care muncesc cinstit sunt în competiție directă, pentru case, terenuri, lucruri de viață, cu cei care fură, iar șansele sunt împotriva oamenilor onești.

Foarte multe imobile din Londra sunt în proprietatea unor “investitori” străini, ale căror surse de finanțare sunt necunoscute, iar situația a devenit atât de gravă încât Regatul Unit a început, de vreun an, să ia măsuri pentru că, ce se întâmplă, oamenii care au nevoie să locuiască undeva, ajung să stea în chirie la acești proprietari, deci practic oamenii cinstiți ajung să plătească chirie la hoți.

Poate că oamenii s-ar muta în altă parte, dar piața este atât de inundată de “investitori” care au bani peșin în sume de peste un milion de lire și care cumpără orice proprietate pentru că proprietățile sunt mai greu de urmărit decât banii. Ca atare, oamenii nu se pot împrumuta asemenea sume, și ajung să stea cu chirie. Repet, de multe ori la hoți.

În Europa Centrală, la fel, rușii au cumpărat hoteluri, stațiuni întregi, fabrici, mici afaceri de familie, orice, iar puterea lor financiară a împins la faliment micile oneste afaceri de familie, practicând prețuri de dumping. 

Mica proaspătă burghezie a trebuit să se angajeze la hoți. 

Pe lângă aspectul practic, neconcurențial, mai este vorba și despre aspectul etic peste care, la fel, nu cred că ar trebui să trecem cu privirea.

Ca atare, legea Magnițki este una bună, și sper să se implementeze și în România.

2 Comentarii

  1. Mălin 15 noiembrie 2018 la 11:32 - Raspunde

    O să se implementeze cu siguranță, dar doar atunci când n-o să mai fie nevoie de ea…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.