Antene GSM invizibile

Paranoia e-n floare, paranoia e mare. Ca s-o lămurim, nu vă implantează nimeni idei în cap folosind tehnologia 5G a telefoniei mobile. Scopul antenelor invizibile este pur estetic. Dar nu despre tâmpenii doream să scriu, ci despre un nou model de antene telefonice de generația a cincea (5G). Citez dintr-un email.

După cum relatează un prieten din Japonia:

NTT Docomo continuă acțiunea de mascare a antenelor de telecomunicații în ariile urbane. Pe lîngă releele și routerele subterane (v. linkul de pe coloana de comentarii) intenționează să instaleze și antene transparente. 

Confruntată cu trafic intens, dar și cu codeala proprietarilor clădirilor înalte în a permite instalarea releelor pe terasele călădirilor, compania a recurs la disimularea lor în mediul urban. 

Începînd cu primăvara viitoare, antenele vor fi lipite în interiorul fațadelor de sticlă. Ele nu vor stînjeni vizibilitatea. Formula stratului emisiv este secretă.

Firește, s-a pus întrebarea:

Oare cum or sta cu nivelul radiațiilor?

Și-atunci discuția s-a dezlănțuit:

Bună remarcă!

Din câte am înțeles, puterea de emisie este reglabilă. Probabil puterea totală de emisie va fi cam cât un telefon mobil de primă generație. De ce spun asta?

Pentru că nu ai unde să bagi curenți mari/ puteri mari pe așa o antenă, întrucât nu ai pe unde transporta electronii:

  • Pentru un amper de de curent, să zicem că emițătorul funcționează la 5 volți, deci pentru o putere de emisie de 5 wați, ei nevoie de un conductor de o grosime de 0.75 mm (5W = 5V * 1A).
  • Presupunând, din cele văzute în poză, că diametrul firelor din antenă este de 0.07 mm, curentul maxim printr-un astfel de fir ar fi de 0.09A. La 5 volți, puterea ar fi de 0.45W, cât un telefon mai vechi.
  • Dacă circuitul de emisie funcționează la 12V, cel mai probabil, puterea poate crește până la aproape 1W (P = U*I = 12 * 0.9). Sau, să zicem că au făcut o șmecherie, au pus circuitul pe 48 de volți, puterea de emisie ar fi de maxim 5 W (P = 48*0.9).
  • Deja peste 48 de volți nu prea poți să mai crești, că apare un fenomen de ionizare, iar diferența de potențial produce interferențe locale semnificative în țesătura antenei. Practic, 48 de volți străbat 0.48mm de aer și apare un efect capacitiv, deci practic distanța dintre conductorii din antenă trebuie să fie mai mare de 0.48mm, nu știu dacă este cazul. Pe de altă parte, firele nu sunt în aer, deci efectul capacitiv de mai sus s-ar putea să fie semnificativ doar la tensiuni mai mari. Ținând cont că vorbim, totuși, de o antenă, mă aștept – firește – ca permeabilitatea electro-magnetică a mediului fizic (plastic sau sticlă) în care este încastrată antena să fie cât de cât asemănătoare cu permeabilitatea aerului, sau măcar 80% din ea.
  • De asta zic, cel mai probabil circuitul de emisie este între 12 și 18 volți, deci antena suportă cam 1 – 1,5W.

Cam cât un router WiFi mai șmecher.

Mai mult, presupunând că mai multe antene vor fi amplasate în aceeași clădire, ceea ce are sens, ne reamintim că puterea la destinație scade cu pătratul distanței dintre noi și antenă, nu? (N-am fost la telecomunicații, am făcut doar un semestru de așa ceva la facultate, anul 3, citez din memoria de radioamator). Deci, peste 150 sau 200 de metri este ca și cum n-ar fi.

La fel, insignifiant.

Alte linkuri: unu, doi și trei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.