Legea răspunderii judiciare

Astăzi am avut un fel de revelaţie de dimineaţă, gândindu-mă că în România nu mai este niciun pic de dreptate, din cauza judecătorilor care lasă în libertate infractori periculoşi pe motiv că aceştia nu reprezintă un pericol social. În viziunea lor, desigur.

Aşa că eu propun ca, odată cu introducerea hărţuirii în codul penal, să se introducă şi legea răspunderii judiciare care să-i vizeze pe judecători, procurori, avocaţi şi notari astfel încât cei implicaţi direct în procesul de justiţie să devină şi responsabili faţă de acţiunile lor şi faţă de actul de justiţie în special.

Propun ca un judecător care l-a lăsat în libertate pe un infractor cu grad mare de risc să fie destituit. Dacă infractorul a comis vreo faptă, evident. Mai mult, dacă acel infractor a comis-o grav, judecătorul să fie acuzat de favorizarea infractorului (pentru că practic aia a făcut).

La fel, un procuror care uită sau pierde diverse dosare sau părţi din dosare care ar fi putut ajuta la condamnări, să fie acuzat tot de favorizarea infractorului.

Un notar care face nişte acte abuziv, de exemplu legat de terenuri şi case, să-şi piardă licenţa şi să fie acuzat de favorizarea infractorului. Dacă este şi parte a unui grup infracţional să mai vadă lumina soarelui doar la TV.

Şi, pentru că magistraţii au un regim special de funcţionari publici, propun ca ei să fie judecaţi în instanţe militare (pentru că au drept de port armă).

Eu încerc să spun că nu este corect ca magistraţii şi cei implicaţi în actul de justiţie să aibă atâta putere pe care s-o folosească într-un mod iresponsabil. Am încercat să îmbunătăţim calitatea actului de justiţie bazându-ne pe principiul bunei credinţe şi nu ne-a mers. Şi dacă am încercat cu frumosul şi nu ne-a ieşit, cred că este cazul să încercăm şi cu urâtul. Una din două, dar cumva trebuie să meargă.

2 Comentarii

  1. avocati bucuresti 06 ianuarie 2011 la 10:14 - Raspunde

    Avocatura este intr-adevar un domeniu sofisticat. Ar trebui insa ca si judecatorii sa fie mai mult in spiritul legii.

    • Robin Molnar 06 ianuarie 2011 la 10:59 - Raspunde

      Da, sunt de acord că mulți judecători folosesc legi paralele.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.