Mereți, mă, în Coreea de Nord

“Am vrut să scăpăm de uniformele școlare din comunism, iar acum ne-am întors la ele și le plătim de bună-voie la școală pentru copii. Uram blocurile comuniste înalte, prea apropiate unele de altele, acum dăm 100.000 de euro pe trei camere în blocuri și mai înalte și mai lipite unele de altele. Ceaușescu era un nenorocit, astupa biserici cu blocuri de 8 etaje, acum se dărâmă biserici ca să facă loc la blocuri de 15 etaje. Am vrut să scăpăm de securiști, am dat de și mai mulți, și mai pregătiți, și mai întinși, și mai răi. Voiam să bem Pepsi și să avem mașini străine, acum le avem și ne omoară.”

Nu am sursa

Câteva chestii:

 1. Dacă nu vrei să stai într-un bloc comunist, nu-ți iei un apartament într-un bloc comunist. Poți să stai la casă, poți să stai la duplex, poți să stai unde vrei tu. Acum ai posibilitatea de a alege.
 2. Vreau să văd și eu unde se dărâmă biserici ca să se construiască blocuri de 15 etaje, mor de curiozitate.
 3. Și-n Dacia nu mureai? Sau în Oltcit? Asta, dacă aveai benzină să pleci din parcare…

Mi se pare că oamenii prea repede uită că rația de pâine era de 300 de grame zilnic, că aveai dreptul la 1 kg de carne de pui pe lună (!), că rația la mezeluri era de 800 de grame pe lună, că rația de carne de porc sau vită era de 500 de grame pe lună, la fel ca și brânza și că trebuia să stai la cozi interminabile chiar și atunci când știai că s-ar putea să nu prinzi!

Mi se pare că prea repede uită lumea lipsa tuturor materialelor sanitare din spitalele comuniste, că nici măcar încălzire nu aveau, nu mai vorbim despre aspirină sau lucruri simple, și mi se pare că lumea prea repede uită că într-o zi circulau mașinile cu număr par, iar în cealaltă cele cu număr impar.

Mi se pare că lumea prea repede uită că stăteau într-o casă care nu era a lor, care nu era încălzită și unde nici curent nu aveau îndestulător, cu doar câteva ore de apă pe zi, cu gaz de proastă calitate și cu înghesuială apocaliptică la transportul în comun și mi se pare că lumea uită de ieșirile forțate pe stadioane, cu mațele fripte, ca să-și mimeze adorația față de un îmbuibat care, dacă ar fi putut fura mai mult, ar fi făcut-o!

Mi se pare că lumea prea repede uită frica omniprezentă și abuzurile continue la care oamenii erau supuși, mi se pare că oamenii prea repede uită umilințele și neajunsurile și neputințele de parcă ar fi fost niște bagatele!

Da, nu toate lucrurile din comunism au fost rele, dar acum avem cu mult mai multe lucruri bune, cu excepția faptului că acum, ca să ai o casă, trebuie să o vrei și să o meriți, iar asta o spune unul care stă în chirie.

Astfel, dacă doar betoanele reci reprezintă un țel pentru Dumneavoastră, vă recomand să mergeți în Coreea de Nord unde încă funcționează un sistem social-economic pe placul Dumneavoastră, că ar fi păcat să nu puneți osul la înfăptuirea mărețelor idealuri socialiste.

8 Comentarii

 1. gaben.ro 30 octombrie 2015 la 08:08 - Raspunde

  la pui, sunt sigur ca era 1 kg. 100%

  • Robin Molnar 30 octombrie 2015 la 09:33 - Raspunde

   :)) Am înțeles că am scris că rația era de 1 Km. Am greșit, de 1 Km era coada.

 2. ice4you 30 octombrie 2015 la 13:06 - Raspunde

  Nu’i nimic, in Petrosani dupa 25 de ani blocurile sunt la fel de reci ca minele sunt in faliment si carbunele e la ratie, apa calda cu portia si aia rece un lux pe care tot mai putini incep sa si’l permita. De curent si gaz nu mai vorbim. Macar putem alege pe care sa le taiem singuri daca nu ni’le taie altii. In rest tanjim pe la rafturi, balim pe la vitrine si ne aducem aminte cat de rau era bucurandu’ne ca acuma traim bine. Am ajuns departe, tot respectul si bucuria. Oleee!

  • Robin Molnar 30 octombrie 2015 la 13:15 - Raspunde

   1. Blocurile sunt la fel. Nu chiar, din câte știu eu, unele s-au mai izolat termic, cel puțin prin Aeroport și la spital.
   2. Cărbunele este la rație pentru că minerilor nu le pasă deloc de soarta lor.
   3. Rețeaua de gaz se extinde. Unde acum 10 ani nu aveam gaz, acum avem.
   4. Sunt probleme cu alimentarea cu energie electrică? Eu nu știu de ele, și nimeni din familie nu mi s-a plâns.
   5. Acum 20 de ani aveam apă caldă două ore pe săptămână, îți amintești? Venea aproape rece și era, oricum, puțină. Iar apă aveam tiot câte două ore pe zi. Ai uitat?
   6. Tânjitul pe la rafturi este un sport normal, pe care oricine îl face, indiferent de venit, pentru că nu este practic să-ți iei tot ceea ce crezi că îți dorești. Pe de altă parte da, n-ar strica mai mulți bani.

 3. ice4you 30 octombrie 2015 la 13:55 - Raspunde

  Bag seama ca tu nu intelegi ironia.

  1. Blocurile sunt reci ca nu e caldura, centrala de la Paroseni da cu portia ca nu au carbune. Nici o legatura cu ce ai inteles tu.
  2. Adica ce ar putea sa faca minerii daca se inchid minele si au de ales intre a pleca de buna voie sau dati afara? La ce le’au folosit grevele si cu cine sa mai faci?
  3. Eu vorbeam de pretul gazelor pe care multi desi muncesc de le sar capacele nu si’le permit, caldura fiind cu ratia ca atat isi pemit. Da stiu, sa plece toti in Cluj sau Anglia.
  4. Eu vorbeam si aici de pretul energiei electrice care impreuna cu restul e cam cat leafa multora pe o luna de munca.
  5. Habar nu am, am stat la casa, iar aia de statea la bloc din neamurile mele aveau boiler. Se descurcau, plareau 25 de bani/kw.
  6. Pe final cum am mai zis eu eu … tu cred ca traiesti intr’o bula fara a vedea prea bine lumea din jur si adevarurile pe care le traiesc din pacate cei mai multi dintre oamenii de pe langa noi. Da si eu castig destui bani pe munca mea cum poate castigi si tu, insa cel mai multi din tara asta nu castiga nici macar un sfert din cat ar merita si oricate eforturi fac tot saraci sunt, traind in frig mizerie si lipsuri ca in vremurile “de aur” sau poate chiar mai rau si de aia eu ii inteleg de ce isi aduc aminte uneori cu o oarecare nostalgie.

  • Nautilus 31 octombrie 2015 la 15:52 - Raspunde

   În mod curios, cele mai sărace categorii ale publicului au un comportament ceva mai deosebit de situaţia lor financiară. Adică se comportă ca un fel de nobili, de stăpâni care te pot lua la pumni în stradă ca să te corijeze fiindcă ai îndrăznit să nu le respecţi caracterul superior şi nobil. Şi acoperă pauzele dintre pumni cu calificative (homosexuali, destrăbălaţi, curve atei etc) şi recomandări: ţeapa lui Vlad Ţepeş, pistoalele lui Putin şi ai lui, rachetele nord-coreenilor, decapitarea pe stadion a arabilor.

   În astfel de împrejurări, e cam greu să le ţii partea.

 4. Raul 09 noiembrie 2015 la 18:37 - Raspunde

  Ce treaba au uniformele?

  Crezi ca nu sunt bune? Ii traumatizeaza pe copii sau care-i treaba cu ele?

 5. ice4you 09 noiembrie 2015 la 23:30 - Raspunde

  Intrebi frustratul din fundul clasei sau seful de gupa la pioneri?
  Daca e vorba de frustratul ce a ramas la fel si azi intr’o multinationala o sa iit zica ca e traumatizat si azi, pentru ca merita si atunci si azi.
  Daca intrebi un sef de grupa … nu stiu ce a iti raspund.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.