Mic tratat despre conceptul de pub

Conceptul, ideea de pub a evoluat în Irlanda şi Anglia, din nişte reminiscenţe comportamentale ale barurilor din Evul Mediu, când interacţiunea între clienţi era destul de bună.

Actualmente, conceptul, ideea de pub gravitează în jurul noţiunii de socializare între clienţi, care merg la un pub să bea o bere în timp ce discută, socializează, glumesc şi se simt bine. Ba, mai mult, când intri într-un pub, observi o sumedenie de mici obiecte decorative care îi conferă o anume personalitate locului, ca şi cum locul ar fi un om.

Cum să spun? Într-un pub sunt fotografii personale, documentare sau de familie, diverse alte obiecte (de la perie de păr la cana preferată a unuia sau a altuia) şi, în general, când intri într-un pub te simţi ca un prieten care a mers în vizită la un alt prieten (gazda).

Ba, mult mai mult decât atât, pub-urile sunt elemente culturale esenţiale (prin muzică sau jocurile de cărţi, darts şi diverse concursuri ce se organizează frecvent), având şi o ierarhie bine stabilită. Dar, ca neiniţiat, nu observi acea ierarhie, nu o simţi, trăind cu frumoasa impresie că acolo toţi sunt egali (paradoxal, nu?).

Or, la noi, la balcanici, nu merge chestia asta. Prea mulţi sunt cei care sunt prea tari, prea adevăraţi, prea bazaţi, prea jmecheri, totul fiind făcut prea făţiş, atitudini ce, din start, exclud apropierea specifică pub-urilor, unde toţi sunt în aparenţă egali.

Deci nu, nu poţi să bei ca un irlandez într-un pub adevărat adevărat câtă vreme nu-ţi priveşti aproapele ca pe egalul tău. Doar atunci când îţi vei fi deschis suficient mintea şi inimia, doar atunci vă veţi putea bucura amândoi de o Guinness rece. Două. Trei. Patru. Fără număr.

Asta o spune unul care a "absolvit" mai toate pub-urile din vestul Irlandei de Nord.

P.S. Uitasem, ce vroiam, de fapt, să zic. Pub-urile cu denumiri gen "Pub Corbeanca" sau "Maltese Pub" sunt absolut, dar absolut ridicole.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.