Mituri despre bloguri, blogging şi blogări
Cred că vechimea mea în blogging, mai mare de doi ani, îmi permite să-mi dau cu părerea, pe blogul personal, despre acest subiect fără, însă, a avea pretenţia epuizării acestui subiect destul de controversat.
Mituri despre bloguri şi blogging:
- Blogul înseamnă bani. Fals. Cred că sub 10% din blogări scot ceva bani din blog. Blogul înseamnă pasiune (aceea de a comunica), dăruire şi muncă, în primul rând, şi de-abia apoi înseamnă recompensă.
- Banii din blog vin din reclame. Mai de grabă fals, decât adevărat. Avantajele reale vin din altă parte, parte greu cuantificabilă financiar. De exemplu accesul la diverse servicii, din varii motive, bunuri, din alte varii motive, sau cunoştinţe (oameni).
- Oricine are blog în ziua de azi. Fals. Dacă foloseşti un serviciu specializat pe blogging, dar scrii un articol la 3 luni nu se cheamă că ai blog, ci o pagină personală ce foloseşte un serviciu de blogging. La fel cum faptul că nu foloseşti o platformă de blogging nu înseamnă că nu eşti blogger, deşi scrii.
- Dacă îţi faci blog îţi vine şi traficul (vizitatorii). Fals. Ca să vină trebuie să ai ce le arăta. 10 articole înseamnă că n-au ce vedea. Şi trebuie să vină de undeva, că din neant nu vin. Aşa că trebuie să pui la punct un program de afiliere cu alte bloguri. Se merge pe principiul vaselor comunicante (cei care aţi dat pe la şcoală ştiţi despre ce este vorba).
- E loc pentru toţi. Fals. Unii încearcă să se bage în faţă, întocmai ca babele grăbite de la alimentară ce se fac că nu te văd. Metodele sunt diverse, suculente şi purulente.
- Dacă scrii chestii interesante vine şi traficul. Fals. Trebuie să scrii despre ceea ce se cere, despre ceea ce are nevoie societatea, în speţă cei ce folosesc internetul. Se merge pe principiul ajustării după cerinţele pieţei, din economie. Asta dacă vrei trafic. Dacă nu vrei neapărat asta, atunci scrii despre ce vrei tu (gazele, mâncare, etc).
- Dacă ai conţinut de calitate vine şi traficul. Parţial fals. Nu tu decizi ce înseamnă calitate, ci vizitatorii/ cititorii. Deci referinţa nu e la tine, ci la ceilalţi. În schimb, dacă ai vizitatori înseamnă că ai şi conţinut de calitate. Cu cât mai mulţi vizitatori ai, cu atât mai multă calitate ai pe blog. Practic e invers decât crezi. Dacă ţie ţi se pare interesant, pe alţii s-ar putea să îi plictisească, şi vice versa, de exemplu.
- Dacă nu ai vizitatori înseamnă că nu le ai cu bloggingul. Fals. Sunt bloguri de nişă (adică axate pe domenii anume) care n-au trafic mare (de exemplu cele de navomodelism, tenis, şah, pescuit, etc) dar care au conţinut de calitate pentru nişa respectivă.
- Un blog înseamnă să ştii tehnică. Fals. Ştiu cel puţin un caz de blogăr total afon la tehnică, dar care aer un blog bunicel pe care şi l-a făcut singur. Am aflat de el după câteva săptămâni (o surpriză plăcută) când m-a întrebat ceva legat de subiect. Dacă ştii să scrii în Word sau în Notepad deja poţi să scrii pe un blog.
- Bloggingul este o meserie/ profesie. Fals. Este o pasiune, un hobby. Şi îţi poate aduce avantaje. Sau nu. Puţine sunt excepţiile care contrazic regula aceasta.
Mituri despre blogări:
- N-au viaţă socială. Fals. Paradoxal, blogării au o viaţă socială intensă, tocmai pentru că ştiu să comunice şi să interacţioneze.
- Blogării sunt jurnalişti. Fals. Nu trebuie să fii jurnalist ca să şti să scrii un articol, în speţă o compunere.
- Blogării o freacă aiurea pe internet toată ziua. Fals. Blogării pe care îi cunosc eu fie sunt în sistemul de educaţie (elevi, studenţi, cadre didactice), fie lucrează. Şi nu prea au timp să stea pe net. Să luăm un exemplu. Gigi stă pe net folosind reţele de socializare (sau jocuri online, ca alt exemplu) cam două ore pe zi. În timpul acesta eu pot scrie cam 4 – 5 articole, dacă le am, şi este suficient.
- Blogării sunt nişte proşti. Fals. Şi blogosfera românească are uscăturile ei, nu zic nu, dar majoritatea blogărilor cred că au acces la un nivel foarte mare de informaţii. Or, în acest secol cel puţin, informaţia, indiferent de aria de aplicare, înseamnă inteligenţă strategică. Blogării sunt inteligenţi. Fals. Ca oricare alt grup social, şi blogosfera are uscăturile ei. Aşa popor, aşa blogosferă. Vezi punctul 4.
- Blogării sunt vedete. Fals. Sunt oameni absolut normali, cu pasiuni normale, trăiri normale, facturi, stres, probleme, etc.
Bine, ar mai fi încă multe de adăugat. De exemplu asta, tot legat de blogging: limba română este fundamentală (adică să scrii corect gramatical şi alte detalii de-astea).
Bre, mai citește odată punctul 4 de la \”Mituri despre blogări\” și dă-i cu edit 😛
:s De ce? Că are sens! Ambele afirmaţii sunt nişte generalizări, deci sunt false! 😀
Citind, fraza care începe cu \”Blogării sunt inteligenţi. […]\” pare a trebui transformată în punctul 5
😆 Este un punct în două părți și se referă la generalizările legate de inteligență! 😆
nu-i nimic,ne mai drogam unpic
😆 Poate tu! 😆
\”Blogării o freacă aiurea pe internet toată ziua.\”
întrebarea mea este: ce anume frecăm toată ziua? Nu de alta, dar…eu mă gândesc la prostii 😀
😆 Faptul că îţi inspir anumite fantezii nu face decât să mă bucure! 😆
ce va mai plac ideile perverse ale fetelor 😆
😆 Mi se pare firesc. 😆