Nu, americanii nu vin să ne salveze democrația

Am văzut prin presă mai multe relatări ale faptului că Philips H. Gordon va veni la București să discute cu noua putere despre principiul separării puterilor în stat, după care se va duce în Turcia să… Să ce? Să mă scuzați, cred că domnul Godon, asistentul secretatului american de stat, doamna Hilary Clinton, va veni la București mai de grabă să discute cu USL-ul tehnica separării gazelor de șist din șist.

În prima jumătate a lunii Septembrie a anului 2011, ministrul de externe Theodor Baconschi și doamna Hilary Clinton au discutat despre perimetrele de gaze de șist de interes pentru Chevron, perimetre în suprafață totală de 850,000 de hectare. În paranteză fie spus, România, Bulgaria și Ungaria au cam 53 de milioane de metri cubi de gaze de șist. La un preț de, să spunem, două sute de dolari per mia de metri cubi, ajungem la o valoare ce depășește lejer zece miliarde de dolari. Revenind.

În 14 Septembrie 2011 aflăm că cei doi au discuții la nivel înalt pe teme de energie, în special vorbind despre gazele noastre de șist.

Pe 30 Septembrie 2011, conform unui document obținut de WikiLeaks și adus la cunoștința publică în cadrul unui parteneriat de investigații organizat tot de ei, aflăm că România vrea o cooperare pentru securitatea energetică cu SUA, indiferent de ceea ce înseamnă asta.

Apoi, din aceeași sursă, aflăm că, în 2 Decembrie 2011, un angajat Reuters le comunică celor de la Stratfor un material în care spune că România are nevoie de legislație pentru regularizarea gazului de șist.

Recent, am aflat că generalul Wesley Clark a fost numit consilier de-al lui Victor Ponta, fiind și un mare susținător al intereselor companiei Chevron în Europa și nu numai.

În lumina celor de mai sus, cred că domnul Clark a fost numit consilier al lui Ponta de însăși doamna Clinton sau de domnul Phipilips H. Gordon pentru a susține proiectele de exploatare de interes pentru Chevron.

Azi am văzut în presă că domnul Godon vine la București să apere democrația, după care merge în Turcia să apere un pic și statul laic islamist.

Mai de grabă, cred eu, domnul Gordon vine la București ca să apere interesele netransparente ale companiei Chevron – poate guvernul momentan se opune ? – după care merge în Turcia să mai pună o lopată de pământ peste proiectul Nabucco (vedeți PDF-ul din link), pentru că SUA se opune ca Europa să cumpere gaz de la Iran. Astfel, se va da drumul investițiilor Chevron la gazul nostru pentru că alternativa Nabucco s-ar putea să cadă.

Pentru SUA este o situație de tip win-win: nu doar că o să ne exploateze gazul nostru și or să ni-l vândă nouă, pentru un profit cam de 1,2 miliarde de dolari, dar îi vor băga și un pumn în gură Iranului, stat care are planuri energetice destul de ambițioase, în ciuda embargourilor de tot felul.

Sigur, se prea poate ca domnul Gordon să vină în România să apere democrația faultată înainte de alegerile democratice (înțelegeți contextul?) ce vor avea loc în toamnă, după care să meargă în Turcia să discute despre situația din Siria.

Sau se poate ca ambele scenarii să fie valabile. Nu cunosc în detaliu chestiunea. Dar ceea ce știu este că nimic nu e gratis, pentru nimeni.

Sau, la fel, se prea poate ca Ponta și compania să fi decis să-și sprijine prietenii din Gazprom și să hotărască faptul că rușii ar trebui să exploateze gazul ăla afurisit, iar Gordon să fi venit la București în disperare de cauză, să încerce schimbarea deciziei spre planul inițial.

Personal, îmi mențin părerea că americanii nu vin să ne salveze democrația. Dacă ne-ar fi apărat-o, am fi știut cum perimetrele de gaze de șist au ajuns în grădina lor. Eu nu știu cum. Voi știți? A fost atribuire directă, contract politic cu dedicație sau chiar au făcut românii o licitație publică la care nici chinezii și nici rușii n-au fost interesați să participe?

Știți cum ni se poate da șah mat? Domnul Philips H. Gordon să-i spună lui Ponta: vom face lobby pentru susținerea loviturii voastre de stat pe la cancelariile europene dacă ne dați voie să exploatăm cum credem de cuviință perimetrele de gaz Chevron.

Voi ce părere aveți despre vizita domnului Philips H. Gordon la București?

3 Comentarii

  1. TNH 13 august 2012 la 14:41 - Raspunde

    Am părere proastă, din câte ştiu am intrat în UE, nu în SUA. Nu înţeleg de ce UE tace când spăgarii români fac planuri cu şpăgarii americani, în loc să facă planuri cu şpăgarii europeni.

  2. Cezara Marton 13 august 2012 la 21:19 - Raspunde

    Bine punctat, TNH!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.