Monetocrație – Democrație prin exercitare monetară
Dacă tot vrem să fim democrați, măcar să fim democrați până la capăt. Astfel, propun cea mai democratică reformă a statului român, într-o manieră incredibil de facilă manifestată prin taxa unică: monetocrația, o formă de democrație reprezentată prin exercitare monetară.
Prin taxa unică, să zicem 45% din venit (cam cât e acum), se poate face următoarea manevră: fiecare cetățean trebuie să decidă, în urma completării unui chestionar individual, ce este important și bun pentru el și familia sa, pentru a se stabili distribuția banilor încasați de stat.
De exemplu:
- Ion decide că, pentru el, în ordine descrescătoare, cele mai importante sunt: educația, sănătatea, infrastructura, administrația publică și, la final, serviciile sociale. De aceea, din taxele lui, banii se împart conform priorității acestuia. Din 15 puncte, cinci merg la educație, patru la infrastructură și așa mai departe, până la un minim de unu care ar fi, să zicem, pragul minim social.
- Maria decide că, pentru ea, tot în ordine descrescătoare, cele mai importante sunt: serviciile sociale, sănătatea, administrația publică, infrastructura și educația și, ca atare, banii ei se împart conform preferințelor acesteia.
Mie mi se pare cel mai democratic mod de distribuție a banilor, pentru că fiecare decide pentru el cum să se cheltuie banii și toți împreună decid soarta țării în funcție de cum înțelege fiecare să-și apere interesul, contribuind mai mult sau mai puțin la diverse aspecte ale finanțelor unei națiuni.
Nu, nu cred că ar fi o rezolvare a tuturor problemelor noastre, pentru că statul trebuie să aibă și o funcție socială prin care, de exemplu, să se plătească o taxă minimă pentru fiecare dintre servicii (cel un punct din exemplul întâi), urmând ca restul să se distribuie conform deciziei individului, dar cred că este o opțiune politică și social-economică ce trebuie luată în seamă.
Astfel, politicienii nu mai pot promite marea cu sarea, pentru că nu ei decid, iar distribuția opțiunilor între grupul care plătește cele mai mari taxe și grupul care oferă cele mai multe puncte variatelor aspecte va fi una naturală, fiind oglinda monetară societății în care trăim.
No, ce părere aveți despre acest sistem? Ce plusuri și ce minusuri îi găsim?
Vai de mine…si parlamentarii din ce mai traiesc?????????
din munca lor proprie si personala 🙂 🙂 🙂
Din salariu.
nu cred ca ar fi bun un astfel de sistem pentru ca oamenii nu gandesc individual, gandesc la turma.
daca 50 la suta din populatie ar timite bani pentru biserica, pentru ca asa le spune popa, unde ajungem ?
De aceea este o treaptă minimă pentru fiecare domeniu. Și nu, oamenii sunt egoiști, nu vor pune biserica înaintea politicilor sociale. Plus că sunt banii lor și e firesc să decidă.
Tu traiesti cu impresia ca cel putin jumatate din populatia tarii are cap nu doar pentru a nu-i ploua in gat. Te putin inseli. Ai de gandesc cat de cat, un pic sin perspectiva… sunt sub 10%.