O expulzare politică – Cazul lui Sam Cel Român

  • Sam Cel Român vorbind cu o doamnă de la presă, la un protest pro-constituție în Piața Unirii din Cluj-Napoca, 6 Iulie 2012

Sam Cel Român, autorul unor lucrări de călătorie practică precum The Complete Insider’s Guide To Romania și Balada Supraviețuitorului sau al unor opere literare de ficțiune precum The Colony, The 747ers și The Tao of Twitter a fost expulzat din România, pe motiv că i-a expirat permisul de ședere pe care l-a obținut legal în 2004. Sam explică pe blogul său King Of Romania faptul că a pățit niște chestii cam dubioase cu cei de la Serviciul Pentru Imigrări Cluj care, în loc să i se adreseze pe numele său legal, pe care nici măcar eu nu-l cunosc, i s-au adresat cu pseudonimul său literar și politic “Sam cel Român”, știut fiind faptul că – pe blogul său – nu de puține ori i-a criticat pe cei din PSD/ USL.

De asemenea, certitudinea mea este că Sam Cel Român a fost expulzat din motive politice reiese și din aceea că în Iulie 2012, Sam Cel Român a participat la cel puțin unul dintre protestele care cereau respectarea constituției (foto) față de acțiunea prin  care – s-a definitivat mai târziu – Parlamentul României a încălcat constituția, conform Comisiei de la Veneția. Mass media locală chiar îl cunoaște bine pe Sam și nu este deloc exclus ca de acolo să-și fi atras antipatia politică care, mai târziu, a dus la deportarea sa, cu atât mai mult cu cât unii oameni de presă sunt pe statele de plată ale unor politicieni locali de o culoare politică absurd-sângerie și liberal-socialistă.

Sigur, se poate argumenta faptul că Sam Cel Român a ignorat legile țării, iar acest argument ar sta în picioare, dacă n-am fi zilnic furați și umiliți de către prea-îndestulații care țin legea-n mână și pe care o folosesc ca pe o sabie. Sigur, datoria lui Sam ar fi fost aceea că trebuia să se înregistreze la Biroul Pentru Străini, dacă i-ar fi expirat – cu adevărat – permisul de ședere (momentan, nu există dovezi certe în acest sens). Poate, pur și simplu, Sam a devenit atât de român încât a fost prăpădit de către cei cu legea-n mână, cum i se întâmplă oricărui român (cei care au avut PFA știu sigur cum i-a belit statul cu leghea-n mână), sau poate că Sam a devenit atât de român, cum însuși se pretinde, încât a tolerat o situație gri.

Oricum ar sta lucrurile, însă, Sam Cel Român avea dreptul la un proces corect, cu un translator apt și cu dovezi clare, irefutabile iar în contextul deportării sale nu pot să spun decât că aceasta este soarta ciobanului român, să moară c-un cuțit în spate, precum într-o altă baladă populară antonimă Baladei Supraviețuitorului de Sam R.. Și anume Miorița, eterna.

Astfel, în condițiile în care am fost lângă el la protest și în condițiile în care el a fost lângă noi la protestele noastre, în condițiile în care el și-a asumat o Românie pe care și-a dorit-o mai bună și pentru care a muncit spre a o face mai bună, indiferent de ceea ce spune legea, legea aceea a fost strâmbă. Iar oamenii verticali nu se simt obligați să respecte o lege strâmbă, spre deosebire de anumite scursori jegoase care îmbrățișează legea strâmbă ca pe un adevăr absolut și neviolabil. Până la urmă, cu legea-n mână au fost uciși intelectualii țării de către părinții celor care acum l-au alungat pe indezirabilul Sam, probabil cel mai bun român pe care-l cunosc, după George Simion.

P.S. Articolul cu protestul din 6 Iulie 2012 a dispărut de pe acest blog, deși nu l-am șters eu. Ceea ce este cel puțin suspect, pentru că eu nu șterg articolele vechi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.