2 Comentarii

  1. Madalin Blidaru 06 iunie 2014 la 23:29 - Raspunde

    Sistemul de partide influențează democrația, însă cu cât sunt mai puține partide, cu atât reprezentarea este slabă, deci minoritățile (nu neapărat cele etnice) nu vor lua parte la procesul democratic. Asta este un deficit democratic pe care îl are sistemul american, care, totodată, nu este fondat pe dreapta-stânga.

    Într-adevăr, sistemele bazate pe bipartidism oferă o serie de avantaje (coalizarea forțelor – ma rog, există unele facțiuni în interiorul partidelor, cum e și în state, mai puține opțiuni pentru alegători – poate fi un avantaj în anumite circumstanțe și nu numai), însă nu reprezintă majoritatea grupurilor sociale, iar în US, de exemplu, majoritatea cetățenilor majori nu au drept de vot. Franța are chiar foarte multe partide, dar sunt două – PS și UMP – care obțin majoritatea voturilor, însă nu trebuie ignorate celelalte, și care sunt pe stânga – dreapta. În 2002, formarea UMP a arătat arătat de ce nu pot fi ignorate: se pot coaliza și pot forma o alianță care să învingă partidul dominant.

    Eu, unul, evit să mă leg de stânga – dreapta în România. Este un clivaj mort, din punctul meu de vedere. O parte importante din principiile de dreapta au folosit împrumutate de PSD, de exemplu, iar cei care se intitulează de dreapta se comportă ca fiind de centru-stânga. Conservatorismul este de dreapta. Și fac o paranteză spre UK, unde lupta este între Partidul Laburist (stânga), Partidul Conservator și Partidul Democrat Liberal (dreapta).

    Problema cu cei de pe „dreapta românească” este că sunt suficient de egocentriști, cât să își dea cu bâta-n cap (ca formațiuni). Din păcate, fără coalizarea acestora, PSD va continua să domine sfera politică românească și să se impună, de multe ori nu prea fair-play.

    P.S.: Ieri am dat de niște modele de predicții statistice (care au un procentaj de peste 90% de îndeplinire) care arătau că prezidențialele vor fi pierdute de PSD.

    • Robin Molnar 09 iunie 2014 la 22:53 - Raspunde

      Foarte, foarte pertinentă și binevenită intervenția ta, pentru că acestă chestiune are – într-adevăr – mai multe aspecte, și bune, și rele.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.