O reparație istorică: din Moldova în Schengen, fără viză

Începând de alaltăieri-noapte, cetățenii moldoveni pot circula nestingheriți în spațiul Schengen, în urma unui considerabil și consistent efort diplomatic românesc.

Din punctul meu de vedere, decizia istorică de luna trecută, aceea de a le permite cetățenilor Republicii Moldova în accesul liber în spațiul Schengen, doar pe baza unui pașaport biometric, constituie un prim pas pentru o reparație istorică la adresa poporului român de peste Prut și o șansă istorică și rar-repetabilă a celorlalte naționalități la spațiul european.

Din punct de vedere al cetățeniei globale, suspendarea necesității vizelor înseamnă accesul cetățenilor la o comunitate extinsă și înfierea lor în marea familie a comunității mondiale libere, ce-i drept, încă puțin fragmentate.

Nu trebuie, deci, să fii musai român ca să înțelegi că Uniunea Europeană nu este un imperiu, că UE nu are planuri de cotropire sau alte asemenea manipulări de sorginte rusească, ci trebuie doar să ai decența de a vedea lucrurile așa cum sunt: oamenii trăiesc în pace și vor pace și bunăstare și, dacă se poate, nu prea multe abuzuri.

Pentru cetățenii Basarabiei, câștigul este istoric. Pentru democrația firavă de acolo, câștigul este istoric, iar pentru poporul român, câștigul unirii este istoric.

Bun venit, fraților!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.