O victorie a justiției

Dacă am fi fost fataliști, am fi spus că n-are rost să cerem justiție, întrucât niciunul dintre marii corupți n-a fost pedepsit. Probabil că și penalul* de Emilian Cutean, fost deputat PSD, s-a gândit tot așa, că marii corupți nu vor plăti niciodată.

Și totuși, iată că a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare, cu executare, printr-o sentință irevocabilă, cum probabil că îl va păștea și pe Năstase în vreo trei ani.

Iată, deci, că în acest caz justiția a triumfat, la fel cum a triumfat și în alte câteva cazuri despre care nu am vorbit încă. Ceea ce înseamnă că justiția a început, după atâția ani, să fie liberă ceea ce, pe mai departe, demonstrează că, de fapt, pentru a avea o justiție funcțională ai nevoie de decizii politice corecte, lucru care până acum nu era nici evident, fiind ascuns de corupție, nici demonstrabil prin fapte și condamnări.

Ca atare, cred că se cuvine să-i acordăm un pic mai mult credit justiției și să nu mai fim fataliști în mentalitate. Pentru că, iată, se poate. Și chiar dacă la nivelul nostru de furnici nu se vede, sunt sigur că ăia de sus mânjiți cu toate bolile necinstitei tranziții au mici frisoane și puseuri de tensiune, știind că mâine ar putea fi ei cei legați și aruncați la loc răcoros.

Se cuvine, deci, să cinstim cum se cuvine această victorie a justiției fără, însă, a ne lăsa îmbătați de aparențe. Ca atare, începând de ieri, România a devenit un pic mai bună. Nu mult, dar am progresat acolo, un milimetru, ceva, o idee.

La mai mare, deci!

P.S. Eu țin să-i transmit lui Emilian Cutean un sincer și răcoros “La mulți ani de gherlă grea!”. Voi ce-i urați?

* Penal, cu sensul de condamnat penal. Definitiv. Deci e penal cu acte în regulă.

6 Comentarii

  1. Toni Daniel Stoicoiu 08 februarie 2012 la 10:01 - Raspunde

    Personal nu am şi nu voi avea încredere în justiţie niciodată. Justiţia ca şi Legea în România este şi va rămâne relativă. Vorbesc din experienţă, bineînţeles, şi pot spune că am avut/asistat la câteva procese care mi-au lăsat un gust amar. Am văzut cum pentru două cazuri identice s-au dat hotărâri contradictorii. Am văzut cum o instanţă poate să se răzgândească şi să se pronunţe diferit într-un caz care este apărat de o hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă şi care a produs efecte timp de doi ani, chiar după ce anterior aceeaşi instanţă s-a pronunţat în acelaşi caz tot cu o hotărâre care a rămas definitivă şi irevocabilă!!! E confuz şi greu de crezut. Ori ca Justiţia să triumfe, trebuie să se creeze un mic paradox. Adică să existe oameni şi norocoşi şi ghinionişti ca urmare a judecăţii corecte (dacă eşti cinstit să fii norocos, iar dacă eşti corupt, să fii ghinionist). Nu spun că nu sunt şi judecători corecţi, însă sunt depăşiţi numeric. La fel cum şi oamenii cinstiţi din ţara asta sunt depăşiţi numeric de cei corupţi. Cred că Justiţia va triumfa cu adevărat atunci când toţi cei corupţi vor fi pedepsiţi. Nu doar Cutean sau Năstase. Toţi. Pentru că unde e lege se spune că nu e loc de tocmeală.

  2. joita lucian 08 februarie 2012 la 15:07 - Raspunde

    Mai sa dea D-zeu dar ma tem ca Nastase eu mult prea sus ca sa ramana devinitiv la cei doi ani pe care ii are..cred ca are prea multi la mana ca sa se ajunga pana acolo…desi normal ar fi daca ai facut-o sa o platesti! si mai ales ei sa fie dati exemplu!

  3. George 12 februarie 2012 la 22:15 - Raspunde

    Justitia este servite in final chiar daca nu este servita la timp de cele mai multe ori.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.