Oare reamenajarea ruinelor n-ar fi o soluție?

Văd că se lucrează la refacerea Cetății Devei. Și cred că se va mai lucra minim cincisprezece, dacă nu douăzeci și cinci de ani. Mi se pare un plan bun!

Sigur, unii ar fi întrebat de ce trebuie refăcută cetatea. Răspunsul este simplu, pentru că orice oraș prosper are o identitate culturală proprie, cunoscută și vândută turiștilor. Dar chestia asta este de finețe, și ai nevoie de un IQ de minim 100 ca să înțelegi subtilitatea acestui aspect de marketing.

Eu, dacă aș fi ministrul cultelor, aș lucra cu toate primăriile din țară și, cu fonduri europene, aș reamenaja cât mai multe dintre ruinele patriei. Aș reface cetățile grecești din Dobrogea, cetățile dacice din toată țara, cetățile romane de peste tot și toate fortificațiile, de la poduri romane la Valul lui Traian și ce-o mai fi.

Sigur, cetățile dacice nu se pot reface la gloria de odinioară, dar se pot reface astfel încât să fie interesant de vizitat, mai mult decât niște pietre răsfirate pe câmp. Or, cum noi nu prea avem ce să vindem din Evul Mediu, cred că trebuie să ne uităm mai profund în trecut, astfel încât să atragem cât mai mulți turiști pasionați de istorie.

N-ar fi ceva?

10 Comentarii

 1. Bogdan 18 aprilie 2012 la 12:51 - Raspunde

  Cetăţile ca cetăţile dar cu siguranţă, fiind călător cu trenul ai observat mormanele de case abandonate, lăsate în paragine, tona de foste imobile ale unor CAP-uri/IAS-uri .. etc

  Da, multe au un regim încălcit şi trebuie depuse eforturi mari pentru a desface iţele încurcate ale statutului unor clădiri însă mă întreb de ce nu se oferă acestea familiilor tinere sub forma unor cesiuni pe 99 ani în care respectivii să se oblige să le repare, să le întreţină şi logic, să nu le vândă. Eventual o chirie modică sau plata impozitelor etc..

  Dar nah.. mai bine să fie furate bucată cu bucată de către ţigani, năpădite de bălării şi în final transformate în moloz..

 2. Laurentiu 18 aprilie 2012 la 16:07 - Raspunde

  Nu se investeste in turism/cultura…noi avem pretentia sa avem de castigat din anumite domenii dar cu investitii ZERO. Ei bine, pana se trezesc ei si afla ca nu se poate asta, o sa se duca totul de rapa…cand e vorba de reamenajare/reconsolidare, fiecare zi pierduta inseamna mai multi bani investiti a doua zi.

 3. Tiby 19 aprilie 2012 la 15:49 - Raspunde

  Suntem in Romania … rar se face un lucru bun pe la noi asa ca nu am nici o speranta la nimic privind turismul!

 4. Mihai Todor 20 aprilie 2012 la 00:10 - Raspunde

  Unde te crezi bre, în Grecia? 😛

 5. Mihai 22 aprilie 2012 la 19:39 - Raspunde

  nu-i o solutie sa incerci sa reamenajezi o cladire darapanata, vai de capu` ei. Daca e putin deteriorata, merge. insa daca abia mai sta in picioare, ajungi mai ieftin s-o faci de la 0. Daca e vb de vreun monument sau ceva important, mai bine sa ramana intact, are valoare mai mare

  • Robin Molnar 27 aprilie 2012 la 08:04 - Raspunde

   Crezi? Un zid e mai interesant decât trei piere răsfirate pe câmp.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.