Atenție, urmează stația Călan cu căciula furată pe partea stângă

Am auzit că ceva publicație din Petroșani – nu le mai știu, n-am păstrat legătura în browser – a fost dată în judecată de ceva “patroni” locali pentru defăimare.

Pe scurt, la fosta întreprindere Gerom SA Petroșani unde, o vreme, eram coleg de muncă cu mama și cu tata – eu fiind săpător șef adjunct – s-a început dărâmarea unei clădiri ce nu mai era folosită, urâțenia distrugerii – precum la Călan – întinzându-se ca o carie jegoasă într-o gură frumoasă, sau ceva de genul acesta.

Amu, cei de la Gerom spun că au găsit un investitor elvețian dispus să bage banii în terenul de sub companie și să construiască un mare centru comercial cu de toate, ceva ce n-a văzut Parisul. Numai că ăia de la publicația pe care nu mi-o amintesc cu publicat ceva “denigrator” zice-se, elvețienii au citit și s-au scârbit și n-au mai sărit la cap cu banul…

Pare-se, acesta este un motiv suficient de bun să-i dai în judecată. Cel puțin la sfatul unor avocați. Mie mi se pare o porcărie. Oricine vrea să bage bani în orice, întâi se interesează despre factorii primordiali, precum:

– Ce salarii au ăia?
– Cât e șomajul?
– Care e rata de ocupare a persoanelor apte de muncă pe o rază de cincizeci de kilometri?

Oamenii au făcut calculul, s-au prins că e ceva necurat la mijloc, că nu își vor scoate investiția în mai puțin de douăzeci și cinci de ani și au zis pa.

Dar capitaliștii noștri de cumetrie fie nu înțeleg mecanismul investițional – pentru că niciodată nu au investit banii lor munciți în ceva – fie nu vor să înțeleagă și caută vinovații, alții decât propria lor nepricepere.

Vedeți dumneavoastră, elvețienii au o economie bazată pe servicii și înțeleg cel mai bine cum se mișcă banii din economie în sectorul serviciilor. Și le-a fost evident că, înainte de a investi în comerț și servicii în Valea Jiului, cineva trebuie să investească în producție, ca să genereze salarii.

Afirmații precum “au citit elvețienii la voi în ziar, de aia n-au mai venit” sunt niște aberații sub orice critică, ceea ce ridică următoarea întrebare:

– Ăia cred că suntem toți proști?

4 Comentarii

 1. Mircea C. 18 aprilie 2012 la 10:04 - Raspunde

  Ai pus punctul pe i. Exact asta-i buba, fara productie, fara plusvaloare generata, serviciile sunt egale cu zero. De aia nu inteleg cum pe raza locuintei mele exista nu mai putin de 4 banci. Si de aia nu inteleg cu se vehiculeaza ideea ca toata Valea poate trai din turism, cand in cursul a zeci de ani aici s-au inghesuit oameni din toate zonele tarii, ca intr-un Eldorado al aurului negru si acum aproape toti au ramas fara obiectul muncii.

  • Robin Molnar 26 aprilie 2012 la 08:47 - Raspunde

   Există, pentru că majoritatea economiei este la negru. Asta înseamnă că nu se vede, nu că nu există. 😉

 2. Laurentiu 18 aprilie 2012 la 16:05 - Raspunde

  Centru comercial mai ceva ca-n Paris, a? Pai si cine o sa cumpere din el? Proprii angajati? “Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac”.

  • Robin Molnar 26 aprilie 2012 la 08:50 - Raspunde

   Da, angajații ăia plătiți cu salariul minim…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.