Oh, da, hai să îi plângem pe mineri!

Tu, mină care scoți din tine
Pe-o gură cărbune și pe alta sânge,
Ți-e întunericul profund de un negru-tăciune.

Sursa

Pfuai, am luat iarăși foc de la atâta ipocrizie din partea presei, vizavi de accidentul de muncă de la mina Uricani, accident în urmă căruia cinci oameni au murit.

Peste tot pe unde mă duc și lumea aude că-s din Petroșani știți ce spune?

– Oh, da, minerii. Ăia au salarii mari.

Până și pe pensionarii cu pensii de 1000 de lei îi aud spunând asta. Și nu mai suport, vă jur, nu mai suport, fac spume multiple. Salarii de 1600 de lei, maxim, au minerii care lucrează la fronturile de extracție.

Adică acolo unde cade cărbunele din trupul muntelui, acolo unde oricând poate să-ți cadă ceva în cap și să te strivească. Aveam un coleg de facultate ce mai lucra și în mină. Și într-o zi vine palid la școală, că era detașat la un punct de lucru din ăsta periculos și o stâncă mare de câteva zeci de tone  s-a desprins din plafon, îndoind susținerile mecanizate (nu vă puteți imagina, dacă n-ați fost acolo).

Norocul lui a fost că un moldovean cu experiență în mină, unul dintre minerii care dădeau cu târnăcopul și lopata “Inima lui Stalin”, l-a luat pe sus în timp ce alerga să scape. Dacă nu fugeau, mureau toți. Colegul meu avea douăzeci și trei de ani. Acum este însurat și are o fetiță. Și lucrează tot în mină, ceva ingineraș.

Salariul mediu, din câte știu eu, este de 1200 – 1400 de lei. Asta dacă se scoate producția normată (se folosește indicele k). Dacă k = 0.9, atunci salariul plătit este o,9 x salariul negociat. La k=0,8 deja este jale, vă dați seama. Cam nasol, nu? Că în alte industrii nu este așa.

Desigur, nimeni nu spune chestiile astea. Cum adică, minerii nu au salariul fix? Cum adică, dacă este închisă o mină a Companiei Naționale a Huilei, să zicem din cauza unui accident de muncă, restul minelor trebuie să tragă mai tare (în ciuda spaimei generalizate răspândite în inimile oamenilor) și să compenseze, că altfel scade k-ul, deci și salariile?

Cum adică un miner câștigă cât un funcționar cu vechime într-o primărie sau prefectură? Cum adică unul care a făcut medicina pe nașpa șase ani ia ca rezident ia mai mult decât un miner cu zece ani vechime?

Cum adică norma de extracție per miner este de 3000 de kilograme pe schimbul de șase ore (sau 500 de kilograme pe oră) pentru un indice k = 1*? Câți oameni știți voi care să lopăteze trei tone de ceva pe zi? În șase ore? În întuneric? Și în căldură infernală? Și umezeală, de multe ori în apă până la genunchi? Și mereu în pericol de explozie?

Nu mai suport ipocrizia presei și a oamenilor, mi se pare jignitoare.  Cei pe care Iliescu, blestemat fie numele său, i-a chemat la plantat panseluțe cu bâtele în capetele intelectualilor din București nu mai sunt în sistem. Din 1997 până astăzi, efectivele CNH s-au redus de la aproape 50,000 de mineri la sub 9000, ultima transă de mineri fiind disponibilizată de curând. Și vorbim de 1200 de oameni, da? 1200 de familii, vreo 5000 de oameni.

N-am auzit presa să vorbească despre asta. N-am auzit presa plângându-le de milă oamenilor. Da fapt, când un foarte mare protest a avut loc la finele lui 2009 sau începutul lui 2010 în Petroșani, îmi scapă exact data, cei 10,000 de mineri au făcut o grevă de proporții la Petroșani.

Ați văzut asta în presă? Nu? Nici măcar la anti-băsiștii de la Antena 3 sau realitatea? Nimic? Mai gândiți-vă, atunci. în fine, să nu ne abatem de la subiect.

Moartea în mină este firească, precum este și întunericul din adâncuri. Dar dacă ne amintim de mineri doar când aceștia mor, uitând de efortul și riscul perpetuu de zi cu zi, atunci suntem doar niște ipocriți oportuniști care vând sânge la televizor. Și carne și dramă și suferința de a-ți pierde un părinte, un frate, un copil.

Și-atunci întreb: cine sunt adevărații golani?

* De fapt, împărțeala corectă este 3000 de kilograme în patru ore, pentru că un schimb durează șase ore, dar drumul până la punctul de lucru și înapoi durează în unele cazuri și o oră, iar minerii nu sunt plătiți la oră ci la tone extrase.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.