Paradoxul guvernării în România

  1. Parlamentul este atât de plin de lichele, încât mulți dintre îmbuibații ăștia vor fi condamnați penal. Astfel, dacă ne luăm după ei, riscăm să pățim ca ei, și să ajungem la închisoare.
  2. Guvernul este într-atât de corupt, încât deja putem forma un alt guvern, în închisoare, cu membri pe care ăștia de acum au insistat să-i țină în funcție “până la o decizie definitivă a instanței”. Practic, dacă te iei după ăștia, și faci ce fac ei, ajungi la mititica.
  3. Consiliul județean este atât de slugarnic în comiterea ilegalităților în favoarea baronilor locali, încât mulți or să ajungă la închisoare, iar bastioanele deja au început să cadă (Prahova, Constanța). Or, la câte mizerii fac ăștia, dacă faci și tu cu ei (nu neapărat ca ei), riști să ajungi la pușcărie.
  4. Multe primării au contracte preferențiale, mai ales la lucrări de infrastructură, sau la spitale, astfel că, dacă intri cu ei în horă, orice fel de horă, riști să faci ani grei de gherlă.
  5. Companiile de stat, oh, da!, sunt atât de căpușate de diverse interese, încât dacă vrei să le prestezi chiar și cel mai mic serviciu, riști să fii scos de țap ispășitor cine știe în ce chestiune ilegală, și să treci la camera cu zăbrele și uniforme cu dungi.

Și aici este paradoxul la care doream să ajung: oricine are de-a face cu cel puțin una dintre caracatițele de mai sus. Or, cum nu se intră în închisoare pe atât de des pe cât se interacționează cu ăștia, sentimentul meu este că noi suntem deja acolo, la închisoare. Iar ei, cei ce vor ajunge – probabil – la închisoare, sunt liberi. Corupții sunt singurii care, în acest moment, sunt liberi. Și fac tot ceea ce le poftește inima.

Și mai este un paradox, paradoxul anilor 1990: am dorit să fim liberi și ne-am construit o închisoare care să ne dea iluzia de libertate. Asta așa, ca o alternativă temă de gândire.

Și încă o idee bonus, dacă vreți: numai nebunii se simt bine în închisoare și-și aleg, voioși, șeful de cameră.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.