Piața muncii din Valea Jiului
Îmi spune un prieten:
Bă, aici (în Valea Jiului, n.r.) decât să spui că ai plecat la altă firmă, mai bine zici că pleci din Vale, că te muți din oraș, de-astea, astfel ăla la care pleci este sunat de ăla de la care pleci:
– Bă, tu mi-ai luat omul meu de bază…
Or, se pare, chestiile astea nu se iartă, decât atunci când ăla de te-a luat îi dă ceva în sub-antrepriză ăluia de la care ai plecat.
Mi se pare mie, sau cam este mafie pe aici? Și nesimțire? Și, încă ceva, nu poți să pleci de la marii mahări de prin Vale la unii mai mici, pentru că ăia de te-ar lua la ei vor fi mâncați de marii mafioți tras-partidici exploatatori de oameni pe salarii de mizerie.
Ce e de făcut, deci?
Cred ca mafie este peste tot….Robin!
Păi și nu facem nimic?
Simplu, nu spui unde pleci. Deși nu stau în Valea Jiului, am întâlnit cazuri unde fostul șef îl suna pe noul șef să-i spună nu că i-a luat omul de bază, ci ca să îi spună că omul pe care tocmai l-a angajat e un hoț și un pierde-vară (evident cu scopul de a face rău omului care nu mai vroia să lucreze pe nasturi la firma cucu). Am lucrat și eu la o astfel de firmă, băieții care își dădeau demisia „plecau” toți în Anglia, în Spania, în Austria. Fetele erau mai directe, spuneau că n-au de gând să mai muncească pe salarii de nimic și că în cazul în care nu-și găsesc de lucru pe mai mulți bani, preferă să stea acasă. Inutil să spun că ele își găsiseră altceva de lucru și mergeau la sigur, da șeful cărpănos nu stătea să verifice viețile foștilor angajați. Când afla că aceștia lucrează la firma X, era oricum prea târziu ca să mai facă ceva, oamenii fiind deja apreciați la noul loc de muncă.
În concluzie, spune-i șefului că pleci în Anglia. Chiar dacă nu te crede, n-are ce să-ți facă. Garantez eu că n-o să scoată bani din buzunar pentru a plăti detectivi în ipoteza în care nimeni dintre cunoscuții tăi nu te dă de gol prea repede.
Super tare ideea! =))