Pledoarie pentru limba română

Acum puțin peste o sută de ani, iobagii nu știau nici să scrie, nici să citească și, cum erau sclavi pe plantația boierului, n-aveau nicio șansă să scape din condiția mizer-subzistențială în care se aflau.

Cumva, boierii abuzau de faptul că aceștia nu știau carte, pentru a-i ține legați de glie și putem, în mod rezonabil, estima că un factor agravant al condiției lor a fost și neștiința lor de carte.

Desigur, chiar și în condiții de analfabetism, așteptările firești ale acestora ar fi fost ca ei să trăiască mai bine.

Actualmente, neștiința de carte este de tip nou și se caracterizează prin semi-analfabetism, în care oamenii știu să scrie și să citească, dar nu înțeleg ceea ce citesc, practic fiind analfabeți prin aceea că cititul sau scrisul nu-i conferă individului și funcția de înțelegere a textului, întocmai ca la analfabeți.

Desigur că și aceștia au pretenția să trăiască decent în propria țară.

Doar că mie mi se pare un pic indecent să ai pretenții de a trăi mai bine în țara ta, în condițiile în care n-ai fost capabil să-i înveți corect limba, ceea ce mă aduce la pledoaria mea pentru limba română.

Dacă nu știi să scrii, să citești și să înțelegi ce-i scris, nu este pentru că textele ar fi academice, pentru că nu-s, ci pentru că nu ți-ai dat silința la învățătură, mizând pe oportunitățile de moment care – însă – pot să te ridice doar până la un anumit nivel.

Cunoașterea limbii române este singura în măsură să onoreze orice succes, pentru că un analfabet de un relativ succes – și avem destule exemple – este doar un îmbuibat prost și atât, onorabilitatea unui om izvorând strict din cunoașterea limbii.

O formulă elegantă de a te respecta pe tine însuți este și aceea de a scrie și de a vorbi închegat.

Vrei să trăiești mai bine? Pune mâna și citește. Nu vrei să citești și nu vrei să înveți? Tu, spre deosebire de iobagii care n-aveau oportunitatea de a merge la școală, îți meriți foamea!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.